ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klotter kostar 120 miljoner kronor

Anneli Wikström · 21 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Klotter och skadegörelse kostar SL hela 120 miljoner per år.  Stockholms stad har en budget för klottringssanering på 12,7 miljoner årligen.

Klotter och skadegörelse kostar SL hela 120 miljoner per år.  Stockholms stad har en budget för klottringssanering på 12,7 miljoner årligen. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

SKADEGÖRELSE. Nu är det säs­ong för klottrarna. Under våren ökar skadegörelsen som kostar skattebetalarna över 120 miljoner kronor om året. I gångtunnlar, tunnelbanevagnar och på vägskyltar sätter klottrarna sina kännetecken, tags.

Det är en signatur som visar vem som gjort klottret och taggen är ofta ett smeknamn på upphovsmannen.– De  drivs av kickar, söker uppmärksamhet och spänning. Tagsen gör att de blir någon och de får synas, säger Björn Wiberg, polisinspektör vid tunnelbanepolisen, till Metro.

Polisen griper 90–100 klottrare varje månad men många faller tillbaka och börjar klottra igen. Björn Wiberg jämför klottrare med spelmissbrukare.

Polisen ser också ett samband mellan klotter och droganvändning, och att äldre klottrare ofta håller på med grövre brottslighet. – När man väl tagit steget att börja klottra skiljer man inte längre på vad som är rätt och fel. Då är det lätt att fortsätta och de kan bli inblandade i misshandel, stölder och andra saker, säger Björn Wiberg.

Fem krävs på skadestånd

SKADESTÅND. Stockholms stad kräver fem klottrare på en kvarts miljon i skade­stånd. Och det är bara toppen av isberget.

Fem personer, varav några av dem suttit häktade för grov skadegörelse gen­om att klottra, väntar på sin dom.  Stockholms stads skadeståndsanspråk ligger på 1 000 kronor för den första kvadratmetern och sedan 500 per kvadratmeter. I de fem ärenden som väntar är skadestånden på cirka 50 000 kronor per person.

Staden och polisen målmedvetet kartlagt  klottrare. – Polisen gör ett jättebra jobb. Nu väntar vi på att de här fallen ska prövas i domstol, säger Ulrika Österlund på Klotterenheten.

Enligt Dan Östman, polisinspektör i Söderort, innebär den nya utredningsmetoden att man dammsuger en person och tar reda på allt som finns på denne. Man fälls alltså inte enbart för det brott man blivit gripen för. Innan sommaren kommer, enligt Dan, nio personer i Stockholms län att ställas inför rätta för över 700 ärenden. – Fler blir gripna och ställs inför rätta på det här sättet. Och det hoppas vi ger en varningssignal till yngre som riskerar att dras in i detta. Vi ser faktiskt en trend att klottret minskar, säger Jeanette Hegedüs, avdelningschef på SL:s trygghetsavdelning.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro