ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Knark för miljoner togs av polisen

Tobias Andersson Åkerblom · 26 Feb 2014
Uppdaterad 26 Feb 2014

En 23-årig man skulle frakta 14 kilo amfetamin och ett halvt kilo kokain i högkoncentrerad form till Göteborg, enligt åklagaren. Men kurirerna som han mötte i Malmö var egentligen poliser. I dag hålls rättegången som gäller knark för mer än tre miljoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 7 november reste 23-åringen från Göteborg till Malmö, för att hämta upp en väska med drygt 14 kilo högkoncentrerat amfetamin, och ett halvt kilo högkoncentrerat kokain, enligt åtalet.

Amfetaminet var 56-procentigt – det är extremt rent, enligt polisen.

- Det är det högsta jag har varit med om, säger polisinspektören Ben Wahlin.

Enligt danska myndigheter motsvarar beslaget 48 kilo av det amfetamin som säljs utspätt på gatan. Gatupriset skulle då vara mer än tre miljoner kronor.

Med en kontantkortstelefon ska mannen ha planerat att stämma träff på ett café i Svågertorp i Malmö med de som hade smugglat in väskan med drogerna. Sedan skulle han köra tillbaka till Göteborg, enligt åklagaren. Det han inte visste var att hans misstänkta kumpaner hade upptäckts redan vid den dansk-tyska gränsen, drogerna var beslagtagna – och kurirerna var egentligen poliser.

- Om han skulle lämna över det till ytterligare en person, det vet vi inte egentligen. Han hävdar väl att han har en kurirfunktion, men det får rättegången visa om han ska dömas som kurir eller huvudman, säger Ben Wahlin.

I dag hålls rättegången för 23-åringen. Han är åtalad för försök till grovt narkotikabrott och riskerar fängelse. Samtidigt pågår en separat utredning i Danmark för de som greps med drogerna vid gränsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro