ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Knarkare nobbar medicin utan rus

Ingrid Arinell · 14 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det senaste läkemedlet för heroinister som vill sluta missbruka ger inget rus. Därför är det ointressant på svarta marknaden.

Men trots det är användningen i Skåne begränsad.På Beroendecentrum i Malmö var förväntningarna höga när det nya läkemedlet Suboxone introducerades tidigare i år. Det ger nämligen inget rus om det injiceras – till skillnad från föregångaren Subutex.

– Förhoppningen var att våra patienter skulle växla till det nya preparatet. Vi skulle medverka i en studie om övergången och alla nytillkomna patienter skulle få Suboxone, säger Håkan Rosén, chef på Beroendecentrum i Malmö.

Men så har det inte blivit. Endast 3 av de 162 heroinister som får behandling för att sluta missbruka väljer det nya läkemedlet.

– Flertalet patienter har upplevt att det inte verkar lika kraftfullt som Subutex, säger Håkan Rosén.

Men vid lasarettet i Helsingborg har man bara positiva erfarenheter. Där har Suboxone helt och hållet fått ersätta föregångaren. I dagsläget väntar 42 personer på behandling. Av 86 heroinister i underhållsbehandling får 34 personer Suboxone.

Lennart Heine, chef för beroendekliniken vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping, tycker att Helsingborgs lasarett gjort rätt som bytt läkemedel.– Risken för felanvändning är mindre, säger han och tilllägger att det kan finnas dolda motiv bakom användningen av Subutex.

– Man kan sälja en kapsel på svarta marknaden för 400 kronor, säger Lennart Heine.På Socialstyrelsen förespråkar man inte något läkemedel framför något annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro