ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Knarkkungens advokat vill ha 9 miljoner

metro · 19 Feb 2013
Uppdaterad 19 Feb 2013
Jonas Oredsson pekas ut som hjärnan i en enorm knarhärva. 

Jonas Oredsson pekas ut som hjärnan i en enorm knarhärva. 


klar

Artikellänk är kopierad

Jonas "Billy The Kid” Oredsson, 39, står tillsammans med sju andra personer åtalad i den största knarksmugglarhärvan i svensk historia. Nu riktar åklagaren kritik mot skyhöga krav på offentliga medel till ligans försvarare. 

I juni 2010 slog fransk polis till mot en ensamseglare i Västindien. Ombord på göteborgarens båt hittades 1,4 ton kokain till ett gatuvärde av 4,5 miljarder kronor. Oredsson, som misstänks vara hjärnan bakom den enorma kokainverksamheten, greps i december samma år i Colombia. 

Samtliga åtalade förutom ensamseglaren som togs på bar gärning nekar till anklagelserna. Och de har några av Sveriges främsta försvarsadvokater att slåss för dem. Och det är inga knarkmiljarder som står för räkningen – utan du som skattebetalare.

Aftonbladet har granskat arvodena till försvarsadvokaterna, vilkas anspråk slår alla tidigare rekord. 

Jonas Oredssons stjärnadvokat Thomas Martinsson och hans biträdande jurist vill tillsammans ha 9,2 miljoner kronor, enligt Aftonbladet. Av de nära sex miljoner kronor Martinsson själv begär är mer än en halv miljon ersättning för "tidsspillan", bland annat kostnader som tillkommit på väg till och från rättssalen. 

Förra veckan avslöjade Dagens Juridik uppgifter om grova fel i utredningen mot Oredsson och de andra misstänkta smugglarna. Sex förundersökningar om tjänstefel, förfalskande av bevis och mened finns hos riksenheten för polismål. Uppgifterna kan leda till att rättegången måste tas om.

Nu är det åklagarna som riktar stark kritik mot försvarsadvokaternas kostnader i en 16 sidor lång inlaga till rätten. 

”Att genomgående dubblera vad avser alla arbetsuppgifter kan inte ha varit meningen”, skriver åklagarna bland annat. 

Den 8 mars ska domen meddelas.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro