ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Knarklarm i Skåne: Allt fler unga postsmugglar

Johan Mårtensson · 19 Nov 2012
Uppdaterad 19 Nov 2012
Knarklarm i Skåne: Allt fler unga postsmugglar Narkotikasökhunden Oskar söker efter knark bland post- och paket- försändelser. foto: tullverket

Knarklarm i Skåne: Allt fler unga postsmugglar Narkotikasökhunden Oskar söker efter knark bland post- och paket- försändelser. foto: tullverket


Några enkla klick – sedan får ungdomar narkotikan i brevlådan. Knark-beslagen på posten i Malmö ökar lavinartat, men mycket slinker igenom. – Det är övermäktigt att söka igenom hela post-flödet, säger Lars Bäckström, gränsskyddschef på Tullverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Samtidigt som smugglare efter smugglare åker fast på tågen och Öresundsbron har antalet narkotikabeslag på posten i Malmö mångdubblats de senaste åren. I år till och med oktober har 331 beslag gjorts på postterminalerna Toftanäs och Malmö ban, att jämföra med 61 stycken under hela 2008. Nu slår Tullverket larm om ett omfattande missbruk bland unga skåningar. Ofta är postpaketen adresserade till tonåringar, som sitter i sina rum och gör knarkbeställningarna på nätet, enligt Lars Bäckström.

– De kan vara så unga som 14 år. Det är enkelt och smidigt och de behöver ju inte träffa några langare. Vi gör vad vi kan för att spåra var knarket kommer ifrån, men det är nästan omöjligt. Sidan på internet kan vara upplagd i ett land medan avsändarna finns i ett helt annat, säger Lars Bäckström.

Cannabis, cannabisharts och narkotiska läkemedel är de vanligaste beslagen på postterminalerna i Malmö. Oftast skickas drogerna från Holland eller Danmark, och många gånger ligger de gömda i födelsedagskort som ett försök att vilseleda tullen.

– Att beslagen på posten ökar beror på att narkotika allt oftare skickas via post, men det handlar också om vårt sätt att jobba. Vi vet var vi ska fiska för att få fångst, säger Lars Bäckström.   

Enligt honom är mörkertalet dock enormt.

– Vi har hund till hjälp och röntgenapparater, men vi skulle behöva helt andra tekniska möjligheter till massröntgen för att få bukt med problemet, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro