ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Knarkvåg bland unga på Lidingö

Anneli Sandberg · 21 Feb 2012
Uppdaterad 20 Feb 2012
De senaste två åren har antalet narkotikabrott nästan dubblats i  Lidingö kommun. 

De senaste två åren har antalet narkotikabrott nästan dubblats i  Lidingö kommun.  Foto: Andreas H Nilsson


På Lidingö har antalet narkotikabrott nästan dubblerats på två år. Föräldrar informeras om hur de ska upptäcka ett missbruk. Det är klart man är orolig”, säger Jenny Kapell, mamma till två tonårsbarn.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Kapell är mamma till två tonåringar som går i skola på Lidingö. Hon tycker att det är läskigt att alkohol och droger är så lättillgängligt för ungdomarna. 
  – Jag känner mig orolig för att det är så utbrett, säger hon.
Jenny Kapell är mamma till två tonåringar som går i skola på Lidingö. Hon tycker att det är läskigt att alkohol och droger är så lättillgängligt för ungdomarna.  – Jag känner mig orolig för att det är så utbrett, säger hon.Foto: Andreas H Nilsson

För en vecka sedan samlades föräldrar på Lidingö för att informeras om hur de ska prata med sina barn om droger och hur de kan upptäcka att deras tonåring har använt droger. En viktig information med tanke på att antal narkotikabrott i kommunen nästan dubblerats de senaste två åren enligt Brottsförebyggande rådets siffror. 2009 var det 86 fall. Två år senare är siffrorna uppe i 148 stycken.

– Jag tror att det är en topp över hela landet. I Stockholm har cannabismissbruket ökat överlag, säger Kicki Winnerstam, ansvarig för alkohol- och drogfrågor på Lidingö. 

Varför är det en sådan kraftig ökning?

– Det är svårt att svara på. Kanske har det med liberaliseringsdebatten som finns på nätet. Därför är det viktigt att föräldrarna har en öppen dialog med sina barn. Enligt Kicki Winnerstam hårdsatsar polisen för att komma tillrätta med problemen på Lidingö. Man är ute på kvällarna på ett annat sätt än tidigare.

– Vi arbetar också tillsammans med skolorna för att informera föräldrarna om alkohol och narkotika, säger Kicki Winnerstam.

– Detta är en jätteviktig uppgift för skolan. Föräldrarna är den viktigaste länken för barnen och vid de här informationsträffarna lär sig föräldrarna hur de pratar med barnen, vad de ska vara uppmärksamma på och var de kan vända sig med frågor, säger Sara Dahl, rektor på Torsviks skola.

Jenny Kapell har två tonåringar som går skola på Lidingö och hon tycker det är läskigt att alkohol och droger är så lättillgängligt för ungdomarna. Hon berättar om att hon hört om bilar som kommer och säljer alkohol vid skolorna.

– Jag känner mig orolig för att det är så utbrett och att det förekommer i så unga åldrar, säger hon. Att nattvandrarna finns på Lidingö tycker hon är bra och hon har själv varit med och nattvandrat på ön. 

– Det är inte alltid lätt att som vuxen få insyn i tonåringarnas värld. Själv försöker jag prata mycket och öppet med mina tonåringar om alla faror och situationer som kan uppstå, säger Jenny Kapell.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro