ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Knivskolan 3: Så tar du hand om din kniv

Jonas Cramby · 19 Maj 2016
Uppdaterad 19 Maj 2016
Jonas Cramby berättar om hur du ska ta hand om kniven.

Jonas Cramby berättar om hur du ska ta hand om kniven. Foto: TT/montage


I denna lilla knivskola har vi ju redan etablerat att kniven är hemmakockens viktigaste redskap. Nu berättar Jonas Cramby hur du tar hand om kniven.

klar

Artikellänk är kopierad

I denna lilla knivskola har vi ju redan etablerat att kniven är hemmakockens viktigaste redskap och att det inte bara är värt att köpa en bra kniv det är kul också. De är ju så himla snygga att se på och roliga att skära med. Men köp inte en dyr kniv och kasta den i besticklådan. Nej, man måste ta hand om sin kniv. Se till att den trivs och behåller skärpan.

Så här gör du det:

1. Förvara den rätt

En kniv som diskas i diskmaskinen och förvaras i besticklådan blir snabbt så slö att smörkniven kommer kolla på den och nicka igenkännande. Nej, du måste ju förvara den på en magnetlist eller i ett knivställ, dummer. Ses också till att diska den för hand och direkt efter användning. Glöm inte heller av att torka av den ordentligt, särskilt om du har en kolstålskniv som rostar snabbare än du kan säga två-timmars-svärande-med-putsduk.

►LÄS MER: Fem knivtekniker du behöver kunna. 

2. Skärp upp den regelbunden

Om man skulle titta i ett mikroskop på en kockkniv skulle man se egg som är så tunn och vass att den liksom viker sig när man använder kniven. För att regelbundet räta upp den där eggen och hålla kniven vass mellan slipningarna brukar man skärpa upp den mot ett brynstål. Detta är naturligtvis bra men ganska svårt faktiskt och OM man gör fel så kan man förstöra kniven. En läderstrigel är i så fall ett smidigare alternativ eller, som knivsliparen Knivgeek lärde mig, att helt enkelt dra kniven fram och tillbaka mot en dagstidning. Ja, det här numret av Metro fungerar alldeles utmärkt för att skärpa upp dina gamla knivar med.

3. Slipa din kniv

Hur bra du än tagit hand om din kniv kommer du förr eller senare behöva slipa upp den. Kockar slipar sina knivar kanske en gång i månaden, avancerade hemmakockar två gånger om året medan minimum måste anses vara åtminstone en gång per år. Att lämna in dem på din lokala järnhandel är en klassiker eller, särskilt om du har en japansk kolstålskniv, slipa själv med en slipsten. Detta är dock lite knixigt, så om de väljer att gå den vägen så är det nog en bra idé att gå en knivslipningskurs. En två timmarskurs för en femhunka och du har vassa knivar resten av livet. Googla för kurser i just din stad.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro