ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Knutbylärare döms för misshandel

Stockholm TT · 27 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Läraren och elevassistenten tjänstgjorde vid Knutby skola i Uppland, och hade flera gånger ingripit mot en pojke då han fick okontrollerade vredesutbrott.

Incidenten som ledde till rättsliga påföljder skedde i mars 2004. Pojken, som då var elva, befann sig i skolkorridoren och var högljudd. Vid en tillsägelse blev pojken arg, vilket ledde till lärare och assistenten förde honom till en handikapptoalett, låste in sig med honom och drog ned honom på golvet. Någon av dem höll fast pojken genom att sätta sig på honom. Efteråt hade pojken blåmärken och rodnader. För långt Hovrätten ifrågasätter inte att skolpersonal kan behöva ingripa fysiskt när en elev riskerar att skada sig eller andra, men finner att läraren och assistenten gick för långt i detta fall. Hovrätten fastställer därför tingsrätten dom för misshandel och olaga frihetsberövande.

Påföljden fastställs till villkorlig dom och böter. Läraren och elevassistenten ska också betala skadestånd till pojken. Hovrätten utökar också påföljden för elevassistenten till 50 timmars samhällstjänst.

Hovrätten dömer också elevassistenten för att ha tryckt upp snö i ansiktet på en tolvårig pojke och lagt ned honom på marken. Hovrätten rubricerar det som misshandel, en skärpning av tingsrättens dom för ringa misshandel.

Både lärare och elevassistenten har fått lämna skolan. Skolverkskritik Deras och flera andra övergrepp på skolan anmäldes av en före detta lärare, vilket ledde till att Skolverket riktade skarp kritik mot Uppsala kommun. Enligt en granskning kommunen lät göra fanns en grupp anställda på skolan med ett auktoritärt synsätt på barnuppfostran. De som stod för den synen var medlemmar i den omtalade församlingen i Knutby.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro