ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kock häktad för våldtäkt på 92-åring

Ann Hagman · 27 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ÖVERGREPP. I fyra år har den 57-åriga Uppsalakocken systematiskt sexterroriserat åldringar i Uppsala, misstänker polisen. I går häktades han för våldtäkt på en 92-årig kvinna och fyra fall av sexuellt ofredande mot kvinnor mellan 85 och 90 år.– Det finns även fler anmälningar som vi utreder nu, säger åklagaren Anne Sjöholm.Mannen, som arbetat som kock, bor i stadsdelen Fålhagen i Uppsala. Enligt misstankarna har han tagit sig in hos ett okänt antal åldriga kvinnor som bor i egna lägenheter.

Det första av brotten som 57-åringen är häktad för skedde sommaren 2003. I februari i år blev en 92-årig kvinna våldagen i sitt hem, där polisen har säkrat stark teknisk bevisning mot 57-åringen.Därefter tyder polisutredningen på att han fortsatte terrorn mot en ny kvinna över 85 år. Han tog sig in i hennes hem i juli och fortsatte ofreda henne sexuellt vid upprepade besök under två månader.– Det här är ett känt fenomen inom psykiatrin – gerontofili. Det är inte alls lika vanligt som pedofili, men jag har stött på det några gånger, säger Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.

Ingår det i störningen att gerontofilen vill närma sig äldre med våld?– Ja, det kan absolut vara en del av problematiken, att man vill ha makt över äldre kvinnor. Sen finns det snälla gerontofiler också, som uppnår goda relationer till äldre människor.Om mannen fälls för brotten anser Ulf Åsgård att han sannolikt bör dömas till rättpsykiatrisk vård.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro