ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kockstudenten: Så är det att plugga på komvux

Anna Åslund · 19 Aug 2018
Uppdaterad 19 Aug 2018
Rasmus Andersson utbildade sig till kock vid Stockholms hotell- och restaurangskola.

Rasmus Andersson utbildade sig till kock vid Stockholms hotell- och restaurangskola. Foto: Privat/Unsplash


Rasmus Andersson, 31, jobbade flera år i fastighetsbranschen innan han kände att han ville ha en förändring. Det var inte förrän han började plugga till kock på komvux som han kände att han hade hittat rätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Du är nyutexaminerad kock vid Stockholms hotell- och restaurangskolas komvuxutbildning. Kan du berätta lite om utbildningen?

– Du läser alla grunder som du behöver för att kunna titulera dig som kock. Du läser alla kockämnen precis som du gör i gymnasiet, som matlagning, hygien, miljö och specialkost. Vi läser även arbetsplatsvård som handlar om hur du är mot dina kollegor och vad du kan tolerera på dina arbetsplatser. Kockyrket har förändrats mycket, det var hårdare förut jämfört med vad det är i dag.

Måste man vara duktig på laga mat för att söka en kockutbildning?

– Nej, det måste du inte. Däremot måste du ha ett intresse för mat, annars tror jag att du snabbt glider efter i utbildningen.

Vad gjorde du innan du började plugga?

– Jag var i fastighetsbranschen. Jag började där som fastighetsskötare, men började känna att jag ville göra något annat. Jobbar man inte med det man tycker är roligt blir ett jobb inte lättare. De senaste åren har mitt intresse för matlagning ökat och blivit en passion för mig. Därför var det klart för mig vad jag ville göra.

Hur såg en vanlig dag i skolan ut?

– På förmiddagen kanske vi var i skolan och hade lektion i köket. Vi lärde oss allt ifrån grunderna i den svenska och franska husmanskosten till kallkökets smörgåstårtor, bakverk och bröd. Det vi gjorde åt vi sedan till lunch och sedan hade vi kanske någon typ av teori på eftermiddagen. Vi var i skolan mest under den första tiden, sedan började den första praktiken. Efter praktiken var det skönt att komma tillbaka till skolan och träffa kompisarna i klassen och lärarna.

Du avslutade utbildningen med en tre månader lång praktik, hur var den?

– Jag gjorde min praktik på Stockholms sjukhem på Kungsholmen. Det är väldigt stort och de serverar både lunch och middag till ungefär 800-900 personer varje dag. Det finns jättemånga olika jobbalternativ, du behöver inte vara på en restaurang. Du kan jobba i en livsmedelsaffär, charkbutik, i en skola eller hos en fiskhandlare.

Vad var det bästa med din utbildning?

– När du är äldre och pluggar så är det annorlunda så klart. Ofta är folk mer självmedvetna och har hittat en balans någonstans. Här träffade jag folk som var intresserade av samma saker som jag. De jag träffat i klassen, på de praktiker jag varit på och de som jobbar i branschen är alla väldigt trevliga, ödmjuka och snälla.

… och det sämsta?

– Om du inte klarar av stress kommer det aldrig funka. Om du ska gå in i restaurangbranschen måste du vara beredd på att det är ett otroligt tryck och mycket stress och press.

Vad vill du jobba med nu när du tagit examen?

– Innan jag började plugga ville jag gå Grythyttan (en kockutbildning vid Restaurang- och hotellhögskolan, reds. anm) och läsa utbildningen kulinarisk kock och måltidskreatör. Nu har jag märkt att jag inte vill göra à la carte-grejen. Nu vill jag jobba och ta sommelier- och dryckeskurser vid sidan av. Jag vill bredda mig lite och hamna mellan dryck och mat om några år.

pil
Om studenten

Namn: Rasmus Andersson.

Ålder: 31.

Familj: Fästmö och två barn.

Bor: Bromma.

Gör: Precis tagit kockexamen vid Stockholms hotell- och restaurangskolas komvuxutbildning.

pil
Rasmus bästa pluggtips

Läs på om yrket

Lär dig branschen och yrket innan du söker en utbildning. Om du har bra koll innan du söker blir du inte uppskrämd eller får några större överraskningar när du väl börjar utbildningen.

Anteckna flitigt

Om du inte har ett superminne är anteckna och fota A och O. Om du dokumenterar allt i skrift och bild är det enkelt att gå tillbaka senare och titta på hur du gjorde. Du slipper fråga någon annan hela tiden. Det här knepet hjälper dig mycket om du pluggar en praktisk utbildning och är ute på praktik.

Ta till vara på praktiken

Lär dig att iaktta andra när de gör saker. Folk har inte hela tiden tid att hjälpa en praktikant, men om du observerar andra vet du själv hur du ska göra nästa gång. Var inte rädd för att ställa många frågor.

Skaffa pluggkompisar

Även om du har familj och vänner vet de inte vad du går igenom i skolan. Dina klasskompisar upplever samma sak som du så ta till vara på det stöd ni kan ge varandra. Även om ni är olika kan intresset för utbildningen föra er samman.

Hitta fördelarna med yrket

Många av de yrkesförberedande utbildningarna på komvux är inom branscher där det är brist på kompetens. Det är till exempel kockbrist i många länder, vilket gör att du i princip kan jobba vart som helst om du utbildar dig till kock.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro