ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Köerna ökar – trots vårdgarantin

Hanna Göransson · 2 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Kötider för ögonbehandling i Skåne längst i landet

klar

Artikellänk är kopierad

LÄNGRE VÄNTAN 9 000 personer i Skåne väntar på vård. Nästan en tredjedel av dem har väntat i mer än tre månader.

För ett år sedan infördes vårdgarantin. Ingen skulle behöva vänta i längre än tre månader på vård. Under årets första månader minskade köerna, men efter sommaren ökade väntetiderna igen. Det visar en rapport från Sveriges kommuner och landsting som presenterades i går. –  Tendensen som fanns till förbättringar är som bortspolad, säger Roger Molin, biträdande avdelningschef för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting.

Den 31 augusti i år väntade 49 479 patienter på vård. Det är en ökning med 13 procent sedan i maj då 43 737 personer stod i kö. – Jag är inte nöjd, säger Lars Isaksson, Landstingsförbundets ordförande. Det är för långa väntetider och det är oacceptabelt.

I Skåne är kötiderna för behandling av ögon längst i landet. 2 700 personer väntar på ögonvård jämfört med 400 personer i Stockholm. Roger Molin menar att det inte hjälper med tillfälliga kösatsnignar för att lösa problemen. – Om inte rutinerna förbättras kommer inte vårdgarantin att kunna uppfyllas nästa år, säger han. Just nu är tempot till förbättringar inte tillräckligt.

Redan i dag är den högspecialiserade vården koncentrerad till vissa landsting men Lars Isaksson ser inte det som någon rimlig utveckling när det gäller basvården. –  Varje landsting måste ta ansvar för sina patienter, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro