ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Köerna ökar – trots vårdgarantin

Stockholm Hanna Göransson · 5 Nov 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Västra Götalandsregionen har landets längsta vårdköer. Nästan 15000 personer står i kö för vård. Av dem har nästan en tredjedel väntat i mer än tre månader. För ett år sedan infördes vårdgarantin. Ingen skulle behöva vänta i längre än tre månader på vård. Under årets första månader minskade köerna men efter sommaren ökade väntetiderna igen. Det visar en rapport från Sveriges kommuner och landsting som presenterades igår. - Tendensen som fanns till förbättringar är som bortspolad, säger Roger Molin, biträdande avdelningschef för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting. Den 31 augusti i år väntade 49 479 patienter på vård. Det är en ökning med 13 procent jämfört med i maj då 43 737 personer stod i kö. - Jag är inte nöjd, säger Lars Isaksson, Landstingsförbundets ordförande. Det är för långa väntetider och det är oacceptabelt. Värst är det i Västra Götalandsregionen. Där är köerna längst i landet. Där väntar 2918 personer på behandling för ortopedi jämfört med 2307 i Stockholm och 839 i Skåne. Roger Molin menar att det inte hjälper med tillfälliga kösatsnignar för att lösa problemen. - Om inte rutinerna förbättras kommer inte vårdgarantin att kunna uppfyllas nästa år, säger han. Just nu är tempot till förbättringar inte tillräckligt. Redan idag är den högspecialiserade vården koncentrerad till vissa landsting men Lars Isaksson ser inte det som någon rimlig utveckling när det gäller basvården. - Varje landsting måste ta ansvar för sina patienter, säger han.

Hanna Göransson [email protected]

Fakta: Den 31/8 väntade 14690 personer i Västra Götaland på vård. 4822 av dem hade väntat i mer än 90 dagar. Längst är köerna för ortopedi, där står 2918 i kö.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro