ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kogödsel som driver bilar årets uppfinning

Aron Andersson · 19 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Fordonsgas av kogödsel får pris som årets uppfinning. "Det fungerar för allt som luktar illa".Per-Olof Karlsson har gjort det möjligt att på ett energisnålt sätt förädla biogas till fordonsgas. Det gjorde att han korades till årets uppfinnare av stiftelsen SKAPA.– Det är stort, det är väl det största uppfinnarpriset man kan vinna här i Sverige. Jag är riktigt stolt och glad; stolt över personalen jag jobbar med som har tålamod att lyssna på mig, säger han.Efter sex års utveckling börjar produkten, som heter Biosling, att säljas i Sverige nästa år. Den är konstruerad i en byggnad som är nio meter lång och nästan tre meter bred och förädlar biogas till fordonsgas i en process som renar den från koldioxid.

Biogasen kan med fördel komma från kogödsel, och den passar bra även på ganska små gårdar.– 100 kor och uppåt behövs men den fungerar väl även för slaktavfall och matavfall, allt som luktar illa, säger Per-Olof Karlsson som förutom titeln Sveriges uppfinnare 2010 tilldelas 300 000 kronor."Metoden möjliggör lokal produktion av fordonsgas från restprodukter inom jordbruk och mindre anläggningar", skriver juryn i sin motivering.Även två andra uppfinningar uppmärksammades av SKAPA: Trine Vikinge, Per Aspenberg och Pentti Tengvall ligger bakom en uppfinning som lättare lagar benbrott hos personer med benskörhet och Elisabeth WIkström Shemer har tagit fram ett portabelt instrument som upptäcker förändringar i livmoderhalsen i samband med en undersökning. De två uppfinningarna får 100 000 kronor vardera.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro