ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kokain allt billigare – inte längre en lyxdrog

Peter Herkel · 30 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kokainet får allt starkare fäste i Sverige. Gatupriset för drogen har mer än halverats på tio år. Och tullen och polisen gör fler och större beslag. – Kokain är inte längre en rikemansvara. Nu är det vanliga ungdomar som konsumerar preparatet, säger Manne Jönsson, chef för ungdomssektionen vid länskriminalen i Stockholm. Kokain har tidigare varit ett dyrt preparat som förknippats med lyx och innekrogar. Men i dag kan man köpa ett gram för 400 kronor. – I våras tog vi in en 18-årig kille i Jordbro som hade nästan 20 gram på sig. Narkotikan har spritt sig från storstäderna, säger Manne Jönsson. Tullverket har hittills i år genomfört ett tjugotal fler beslag än under hela 2005. Och polisen har konfiskerat en dubbelt så stor mängd kokain i år jämfört med samma period ifjol. Det är en utveckling som pågått i hela Västeuropa sedan millennieskiftet.

LITEN KONTROLL Det är Skåne och Öresundsbron som är porten till Sveriges narkotikamarknad. Av de 14 kilo kokain som beslagtagits vid tullstationerna i år är nio konfiskerade i det sydligaste landskapet. Men stora mängder slinker igenom. Tullverket har kontroll på drygt fem procent av införseln, enligt Lars Hansson, narkotikaspecialist vid Tullverket. Kokain är den femte vanligaste drogen som beslagtas efter cannabis, amfetamin, kat och narkotikaklassade läkemedel. Föräldraföreningen mot narkotika i Malmö tar i princip dagligen emot ungdomar som testar positivt på det kraftigt beroendeframkallande preparatet. – Drogen sprids i alla samhällsklasser. Du behöver bara gå ut på gatan för att få tag på kokain, säger Anita Kämpe på FMN.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Herkel
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro