ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kokaindrycken kan komma till Sverige

Tomas Lundin · 23 Nov 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
En burk av energidrycken Cocaine innehåller sex gånger mer koffein än Coca Cola och fyra gånger mer än Red Bull.

En burk av energidrycken Cocaine innehåller sex gånger mer koffein än Coca Cola och fyra gånger mer än Red Bull. Foto: All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Läkare i Storbritannien varnar för superenergidrycken Cocaine, som nu börjar säljas i landet. Drycken innehåller fyra gånger mer koffein än Red Bull, men enligt Livsmedelsverket kan den vara omöjlig att stoppa från att komma till Sverige.Drycken har skapat stor debatt i USA. Dels på grund av höga halter av de uppiggande ämnena koffein och taurin. Dels på namnet som anspelar på drogen kokain. Nu har den börjat säljas i England.Överdrivet intag av energidrycker som red Bull misstänks ha bidragit till flera dödsfall i Sverige och drycken är förbjuden i våra grannländer Norge och Danmark.

Men inte i Sverige. Inte heller drycken Cocain, som innehåller 280 milligram koffein att jämföra med 80 milligram i Red Bull, kommer att förbjudas, tror Livsmedelsverket.Så länge den är ordentligt märkt får drycken innehålla hur mycket koffein som helst. – Tidigare räknades koffein som tillsats. Nu gäller EU-regler och det räknas som arom, säger Ulla Beckman, toxikolog på Livsmedelsverket.Hon säger också att mycket lite är känt om hur taurin och koffein reagerar i kombination med varandra.Det finns regler om att livsmedel inte får vara hälsofarliga, men om drycken redan säljs i England kan den vara omöjlig att stoppa från att komma till Sverige.– Om den säljs i ett annat EU-land måste man bevisa att Sveriges befolkning är speciellt känsligt för det här livsmedlet för att stoppa det, säger Ulla Beckman, toxikolog på Livsmedelsverket.När energidrycker som Red Bull först kom försökte Finland stoppa dem med hänvisning till att man redan drack mest kaffe i världen och att mer koffein skulle vara extra skadligt för finländarna. Men fick avslag.Inte heller namnet behöver innebära att drycken stoppas från att komma till Sverige. Det är nämligen inte varunamnet, utan den finstilta beteckningen som räknas. Coca Cola är till exempel "kolsyrad läskedryck", Loka är "kolsyrat vatten" och Red Bull är "Energy Drink – hög koffeinhalt".– Det finns regler om att namnet inte får vara vilseledande, men det finns ingen lista på förbjudna namn, säger Aleksander Sobetiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro