ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kokainet var nära att ta deras liv

Josefin Svenberg · 22 Jan 2014
Uppdaterad 22 Jan 2014

Utåt sett lever de helt vanliga liv med jobb, familj och socialt umgänge. De kan vara din barndomsvän, din kusin eller din kollega. Men varje dag måste de arbeta aktivt med det kokainberoende som var nära att kosta dem livet. Metro har träffat tre personer som i dag har tagit sig ur missbruket med hjälp av Cocaine Anonymous, Anonyma kokainister.

klar

Artikellänk är kopierad

Föreningen Cocaine Anonymous är väletablerad ute i världen.
Föreningen Cocaine Anonymous är väletablerad ute i världen.Foto: Urban Brådhe/TT

I en lokal i centrala Stockholm står stolarna i en ring. En efter en droppar dagens drygt 30 mötesdeltagarna in, det hejas och kramas och hälls upp kaffe. Några gratulerar en man ”till tre månader”, några andra pratar om en tjej som de inte har hört av på några dagar: ”Hoppas bara hon inte har använt igen”.

Om man tar på sig de fördomsfulla glasögonen ser man en salig blandning människor som sätter sig på stolarna, medan sorlet tystnar och uppmärksamheten riktas mot mötesledaren.

En stiligt klädd man ser ut som om han klivit direkt från vd-stolen på något stort företag in till mötet, en tjej i trendiga glasögon ser ut som om hon kommer direkt från skolbänken. En rakad kille trummar rastlöst med både händer och fötter, och en bit ifrån honom sitter någon som ser väldigt bekant ut – hon brukar väl vara med i tv? Och ett par stycken i ringen ser ganska härjade ut, ungefär som de fördomsfulla glasögonen säger att en missbrukare ”ska” se ut. Mötet börjar.

– Hej, jag heter Erik och jag är narkoman, säger mötesledaren.

– Hej Erik! svarar resten i kör.

Mötet är ett av drygt 15 som Cocaine Anonymous, Anonyma kokainister, håller i Stockholm varje vecka. Det enda villkoret för medlemskap är en önskan att sluta använda kokain och alla andra sinnesförändrande substanser.

För att ta sig ur beroendet använder CA det tolvstegsprogram och den grundtext som Anonyma alkoholister har tagit fram. En nykomling som kommer till CA väljer en så kallad sponsor, en medlem som har gått igenom de tolv stegen, som hjälper nykomlingen genom programmet.

– Men man kan aldrig tvinga någon att gå igenom programmet, personen måste själv ha viljan att bli frisk från sitt beroende. Som sponsor kan man bara finnas där hela tiden och ge de verktyg som behövs för att klara de tolv stegen. Om man gör stegen och sedan fortsätter att repetera dem – hela, hela, hela tiden – så faller man inte tillbaka, säger CA-medlemmen Viktor som har en nykterhetstid på mer än ett och ett halvt år.

– På CA pratar vi inte om problem, vi pratar mest om lösningar. Det gillar jag bäst med gemenskapen. Jag har gått på möten med andra gemenskaper också, men de passade inte mig, säger en annan medlem, Paulina.

CA Sweden har funnits i drygt tio år. De senaste åren har både antal möten och antal medlemmar ökat, och i dag finns gemenskapen även i Västerås och Eskilstuna. Gemenskapen är självförsörjande genom frivilliga egna bidrag.

– En dröm är att CA skulle starta på fler platser i Sverige, till exempel i Göteborg och Malmö. Men det krävs ju att någon som bor där vill göra det och tar initiativet. I så fall hjälper vi naturligtvis till med material och uppstarten, säger Paulina.

Utomlands är Cocaine Anonymous en välkänd organisation som startades i USA 1982.

– Det fungerar för miljoner av människor. I England och USA kan du nästan bli dömd till att gå på CA-möten, medan vi i Sverige tyvärr löser saken med en tablett, säger Rasmus som med sin nykterhetstid på 7,5 år är en av ”veteranerna” i svenska CA.

Tron är central i CA och i flera av de tolv stegen nämns Gud. Men gemenskapen är religiöst och politiskt obunden, och medlemmarna säger att man får tolka Gud "sådan man själv uppfattar honom".

– Det står att vi ska tro på en kraft starkare än oss själva och lägga vårt liv i händerna på Gud, säger medlemmen Pontus. Men jag är inte religiös på något sätt, så för mig står bokstäverna i Gud för ”Gemenskap utan droger”. För mig är gemenskapen i CA och gruppens kraft den högre makt som jag hämtar styrka ifrån.

LÄS TRE ANONYMA KOKAINISTERS BERÄTTELSER:

Familjefadern Rasmus hade knarkskuld på en miljon

Utåt sett en ”vanlig kille” – på fritiden var Patrik knarkande huligan

• Stureplanstjejen Paulina: ”Skulle dö av en överdos eller ta livet av mig”

Personerna i texterna heter egentligen någonting annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro