ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Köldknäpp när "Snapphanar" filmades

Pontus Hammarlund · 22 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Från vänster: Måns Mårlind (ryggen mot), regissör, Jörgen Persson, Tuva Novotny, Samuel Hellström, André Sjöberg och Malin Morgan.

Från vänster: Måns Mårlind (ryggen mot), regissör, Jörgen Persson, Tuva Novotny, Samuel Hellström, André Sjöberg och Malin Morgan.


Metro besökte en huttrande skådespelarelit under inspelningen i Litauen

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Ekborg gillade att spela skurk.
Anders Ekborg gillade att spela skurk.
Gustaf Skarsgård spelar Karl XI.
Gustaf Skarsgård spelar Karl XI.
Förutom skådespelarteamet fanns 200 statister på plats i Litauen för inspelningen av "Snapphanar".
Förutom skådespelarteamet fanns 200 statister på plats i Litauen för inspelningen av "Snapphanar".
Tuva Novotny hade värmeslingor under kjolarna.
Tuva Novotny hade värmeslingor under kjolarna.
Malin Morgan spelar actionhjältinnan "Svart-Stina"
Malin Morgan spelar actionhjältinnan "Svart-Stina"

Vinterkylan har förlorat. Vårsolen har börjat torka upp marken ännu en gång. En stor del av Sveriges skådespelarelit får snart tillbaka känseln i sina lemmar. Men inte riktigt än.Metro besöker inspelningen av SVT:s stora juldrama ”Snapphanar” i Kaunas i Litauen.– Det har ju varit en fruktansvärt hård inspelning. En dag satt jag på en häst i sex timmar i sträck. Det blåste så in åt helvete. Till slut så skakade hästen så mycket att vi nästan var tvungna att sluta, säger Anders Ekborg.

Tuva Novotny har däremot varit lite mer förutseende än de andra skådespelarna.– Jag investerade i elektroniska värmeslingor innan vi åkte för jag hörde att det skulle bli kallt. Sedan har jag haft så enorma kjolar att jag fått plats med dunbrallor under dem. Så jag har nog frusit minst av alla, säger hon.Måns Mårlind och Björn Stein, som har succén ”Storm” i bagaget, regisserar kostymdramat och håller med om att kylan varit besvärlig.– Man får en jäkla bild av hur det måste ha varit på riktigt. Vi åker ju åtminstone hem till hotellet varje dag, säger Björn Stein.Och har det inte varit köld så har det varit lera.– Vi har haft jättemycket transportproblem. Vi har byggt upp en by och det blev bara lervälling där när vi skulle transportera våra grejer, säger Björn Stein.

Nu är det april och temperaturen blir behagligare för varje dag. Men inne i den gamla kyrkan där dagens Hollywoodlika inspelning äger rum når inga värmande solstrålar. Trots att 200 statister deltar och att stearinljus brinner överallt är det svinkallt. – I dag gör vi en scen där våra hjältar, snapphanarna, förklädda tar sig in på en bal på slottet, säger Björn Stein och blickar ut över salens uppdukade festmåltid som mest av allt påminner om ett gigantsikt julbord.

”Snapphanar” är en äventyrsberättelse som utspelar sig i Skåne 1678. André Sjöberg spelar rollen som den hämndlystna snapphanen Nils Geting som blir förälskad i Hedvig Sparre (Tuva Novotny). – En väldigt omöjlig kärlek till en början. Det blir ett triangeldrama. Gabriel Lejonhufvud som min rollkaraktär vill mörda, ska gifta sig med henne.En efterrlängtad roll för Anders Ekborg som äntligen får ta steget över till den andra sidan och spela ”badguy”.– Jag har inte gjort någon riktig bov förut. Jag har bara gjort goda människor. Så det känns jävligt spännande, säger Ekborg.•• Hur är det att ha Tuva Novotny som trolovad i rollen?– Det är jättetrevligt, men hon sviker ju mig den slampan!

”Snapphanar” visas i tre avsnitt under julhelgen. Bland övriga roller märks Gustaf Skarsgård, Kim Bodina, Dag Malmberg och Peter Andersson. Förutom Tuva Novotnys bortskämda överklassdam finns bara en kvinna i rollistan.– Inte bara! Vi är två starka tjejer, säger Tuva Novotny.Malin Morgan spelar snapphanarnas ledargestalt Svart-Stina. En sann actionhjälte.– Det är en ”once in a lifetime”-roll, säger hon.Svenska actionhjältinnor växer trots allt inte på träd.– Jag har alltid velat göra sådant här. Det är ju bara ens killkollegor som får chansen. Så det är klart att det är drömroll. Tjejerna i amerikanska actionfilmer gör detta men inte vi hemma i Sverige.– Måns och Björn kommer nog sätta den coola tjejen på kartan. Eva Röse gjorde det helt fantastiskt i ”Storm”, fortsätter hon.

Tidigare har Malin Morgan bland annat haft roller i tv-serien ”Kvalster” och filmen ”Tjenare Kungen”.Men som sagt. Rollen som snapphanen Svart-Stina är något helt annat och fysiskt krävande.– Jag har gått på svärdträning hos litauiska stuntmän som även är hur bra som helst på kung fu – skitbra träning. Jag var rätt kaxig när jag tog min första ridlektion. Men sedan insåg jag att jag inte riktigt kunde det så bra som folket här borta. Så vi har tränat hårt vilket jag är tacksam för i dag. •• Beskriv Svart-Stina.– Hon har förlorat allt. Hon har inget kvar att leva för förutom att försöka göra världen till en bättre plats. Så hon offrar sig. Varje dag vaknar hon och är beredd på att just den dagen kan vara den sista i hennes liv. Hon är en slags Jeanne d'Arc-figur.

klar

Artikellänk är kopierad

Pontus Hammarlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro