ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kolgrillat väl värt en omväg

Erik Almqvist · 20 Maj 2011
Uppdaterad 20 Maj 2011
På Divan är ofta de över hundra pinnstolarna fulla.

På Divan är ofta de över hundra pinnstolarna fulla. Foto: Lena Garnold


klar

Artikellänk är kopierad

Lammkotletter med tillbehör.
Lammkotletter med tillbehör.Foto: Lena Garnold
Kycklingspett på kolgrillen.
Kycklingspett på kolgrillen.Foto: Lena Garnold

Eftersom Michelinguiden ursprungligen riktade sig till bilister är betygskriterierna baserade på hur långa avstånd det är värt att resa för att besöka en krog. En stjärna betyder att restaurangen är bra om du råkar befinna dig i området, ett ställe med två stjärnor är ”värt en omväg” och tre stjärnor betyder att krogen förtjänar en egen resa. Härom veckan gjorde jag en 20 minuters utflykt med femmans spårvagn till Wieselgrensplatsen. Väl där fick jag fråga mig fram för att hitta Divan, som ligger på en sidogata, dold bakom Svensk Fastighetsförmedlings kontor, med utsikt över en tom parkeringsplats. Hyran är förmodligen överkomlig. Jag räknar till hundra skinnstolar med höga smala ryggar. Anmärkningsvärt är att de flesta, den här torsdagskvällen, är upptagna. Jag gissar att vi är de mest långväga gästerna – större delen av klientelet består av familjer som beställer hemtamt utan att titta i menyn.Vi sätter oss under en tavla med Istanbulmotiv och en högtalare som skvalar turkisk webbradio och beställer var sin göbek salata – som ser vardagligt trist ut. Men den syrliga citron- och olivoljemarinerade blandningen av bladsallad, inlagd rödkål, morötter, tomater, inlagd gurka och färsk peppar med en uppiggande myntayoghurtsås är en effektiv aptitretare. Till den ett stort glas ayran, yoghurtvatten som fungerar som en kulinarisk evighetsmaskin – det är så salt att man blir törstig av att dricka det. Servisen är påtagligt trevlig och konstant leende, men inte alltid så lyhörd. Innan vi hunnit färdigt med förrätten dundrar huvudrätterna in.Menyn är indelad i flera kategorier – här finns kebab, pizzor och sallader – men det är de kolgrillade varmrätterna man bör sikta in sig på. De sällsynt möra lammkotletterna för 110 kronor har en rund, behaglig grillsmak och kycklingspetten – ali nazik tavuksis – för 95 kronor kan nog ge vilken Weberhemmagrillare som helst prestationsångest. De enkla tillbehören är i stort sett detsamma till alla kolgrills­rätter: en frisk vitlöksyoghurt, en halv rykande grillad tomat samt paprika och en rejäl arsenal kolhydrater i form av tunnbröd, ris och ­rå­stekt potatis. Vi avslutar med firin sutlac, en kall men fylligt söt ugnsbakad rispudding i lerfat för 30 kronor. Divan kommer aldrig någonsin att hamna i Michelinguiden, men är absolut värt en spårvagnsutflykt.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Almqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro