ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Koll på utgifterna räddar studenten

Källa: Konsumentverket · 4 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Helena Lunding


klar

Artikellänk är kopierad

EKONOMI. – Många blir överraskade över vad basvaror och sådant som tvättmedel, toapapper och mat kostar. Men boendet är trots allt den allra största utgiften, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.Kanske har du just börjat plugga? Då inser du antagligen snart att studielånet minst sagt är begränsat, och det gäller att snabbt ut-veckla en förmåga att rätta mun efter matsäcken. För att dryga ut inkomsterna jobbar många studenter extra. Men Ingela Gabrielsson tycker att man ska fundera över på vilket sätt man väljer att jobba. – Om jobbet vid sidan av gör att studierna tar längre tid, då är jag tveksam till att man ska jobba. Då tar det längre tid att komma ut i arbetslivet, och börja tjäna pengar utan att ta lån. Men sommarjobb är så klart jättebra, det behöver de flesta ha, säger hon.Extrajobb eller inte, pengarna du har att leva på under studietiden måste i alla fall räcka till att betala för en bostad. Ett studentrum kostar mellan 3 000 och 4 000 kronor i månaden. Men det finns fler boendealternativ, påpekar Ingela Gabrielsson.– Står man ut och får för föräldrarna kanske det är möjligt att få bo kvar hemma ett tag, och komma överens om en summa man betalar för det. Eller så kanske man kan gå ihop flera stycken och dela en lägenhet.Ytterligare ett alternativ som framför allt kan vara bra på mindre studieorter, är att köpa en bostadsrätt. Att äga bostaden kan bli ekonomiskt förmånligt, och på de mindra studieorterna är ofta efterfrågan på små bostäder stor, vilket underlättar om man sedan vill sälja lägenheten. Att däremot ta banklån i stället för studielån är ingenting Ingela Gabrielsson rekommenderar.– Nej. Räntan är i och för sig inte avdragsgill, men den är inte heller särskilt hög. Studielånen avskrivs vid dödsfall, det gör inte vanliga lån, då belastas dödsboet. Har man möjlighet att låna i bank tycker jag man ska lägga det på annat, som en bostad till exempel, säger hon.Och dagens snabba sms-lån, dem vill Ingela Gabrielsson verkligen varna för. – Alla lån ska ju betalas tillbaka, och betalas tillbaka väldigt snabbt. Och har man inte pengar den här månaden lär man inte ha det nästa heller. Då är det bättre att avstå från det man vill köpa, och inte låna till konsumtion, anser Ingela Gabrielsson.

Ett exempel på budget för första lägenheten

Utrustning för en person. Nyköp. Kanske kan du handla billigare begagnat?Matlagningsutrustning 2 600Porslin och bestick 3 000Städ- och tvätt utrustninginkl skovård och verktyg 3 500Linne – handdukar, badlakan m m 900Sängkläder, överkast 2 100Summa 12 100KökMatbord, fyra stolar, lampa, gardin 1 900SovrumSäng, madrass, lampa, sängbord,Matta, rullgardin, byrå, stol 6 600VardagsrumSoffa, två bokhyllor, soffbord, fåtölj, matta, taklampa, golvlampa, gardiner 11 800Tv, stereo, radio, tv-bänk 10 000Dator och skrivare 10 500Hall och badrumSpegel, lampa, pall, duschdraperi 1 300Summa 42 100

Total kostnad 54 200

klar

Artikellänk är kopierad

Källa: Konsumentverket
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro