ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kolla, en god nyhet om regnskogen!

Tomas Lundin · 29 Sep 2015
Uppdaterad 30 Sep 2015

Foto: Montage


Avverkningstakten har minskat kraftigt på tio år. Nu tas äntligen regnskogen på allvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Regnskogen är hem åt hälften av alla djurarter och viktig för att absorbera den koldioxid vi spyr ut i atmosfären. Men vi har som bekant inte varit så bra på att ta hand om den.

Skogen försvinner fortfarande med en oroväckande takt, men det finns faktiskt ljuspunkter.

År 2014 skövlades ”bara” 4 800 kvadratkilometer regnskog i Brasiliien. Det är fortfarande en yta lika stor som Bohuslän, men ändå bara en sjättedel av den yta som skövlades 2004, enligt bloggen Conserve, som hänvisar till siffror från Brasilens rymdforskningsorgan INPE och FN. 

Det innebär fortfarande att en femtedel av Amazonas försvunnit sedan ytan började räknas 1970, men enligt INPE är det lika stor del av den avverkade skogen som nu är under återväxt.

Fler anledningar hålls fram som bidragande till den positiva trenden. Över hälften av Brasiliens regnskog är nu naturreservat och med modern satellitövervakning är det lättare att hålla koll på olaglig skövling. Det kräver i sin tur att myndigheter tar hotet på allvar, vilket i alla fall i Brasilien – som huserar två tredjedelar av Amazonas – har hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro