ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kolla om du ersätts av en robot på jobbet

Ida Gustafsson · 15 Sep 2015
Uppdaterad 15 Sep 2015
Roboten på bilden har inget samband med artikeln.

Roboten på bilden har inget samband med artikeln. Foto: TT


Telefonförsäljare och receptionister är yrken som ligger i farozonen för att bli automatiserade i framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Att robotar har står i fabriker på löpande band och monterar grejer är inget nytt. Men det finns fler yrken som går att automatisera, det visar en undersökning från Universitetet i Oxford som BBC har tagit del av. 

BBC har omvandlat studien till en databas där det går det att söka på yrken och undersöka framtidsutsikterna. Enligt studien kommer telefonförsäljare med 99 procents säkerhet vara ett jobb som inom 20 år kommer utföras av robotar. Andra yrken som högst troligt kommer utföras av en maskin är även receptionister och advokatsekreterare.

► LÄS MER: 22-årig man dödad av robot på jobbet

De vanligaste svenska jobben, enligt en sammanställning från SCB, är undersköterska, vårdbiträden och försäljare i fackhandel. Risken för att dessa jobb ska utföras av robotar inom 20 år är inte helt omöjligt, 56 procent, visar en sökning på BBC. Men risken är större, hela 95 procent, att butikspersonal blir ett helautomatiserat yrke inom 20 år. 

Yrket med bäst framtidsutsikter för oss människor är enligt undersökningen psykologer. Risken att denna yrkesgrupp ersätts av maskiner är endast 1 procent enligt undersökningen.

Testa ditt eget yrke här.

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro