ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kolla – så blir din ekonomi nästa år

Anders Göransson · 15 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Klicka på grafiken för att göra den stor och se hur du påverkas av regeringens förändringar nästa år.

Klicka på grafiken för att göra den stor och se hur du påverkas av regeringens förändringar nästa år. Foto: Ola Gustafsson


klar

Artikellänk är kopierad

Sänkt skatt, låg ränta, billig bensin – nästa år kommer många svenskar att ha flera tusenlappar mer i månaden att röra sig med. Minst att glädja sig över har arbetslösa och sjuka.Metro har med hjälp av Ikanobankens Ann-Sofi Magnusson gått igenom de viktigaste förändringarna på det privatekonomiska området under 2009. Mitt i all rapportering om lågkonjunktur och kris ser hushållsekonomin för många ut att bli klart förbättrad nästa år.Det beror främst på tre faktorer:• Räntan på ett rörligt lån har gått ner rejält. Ett miljonlån blir därmed 1 750 kronor billigare i månaden efter skatt.• Sänkt skatt på arbetsinkomster, det som regeringen kallar jobbavdraget. Det ger rejält sänkt skatt för dem som jobbar, men inte för övriga.• Bensinpriset har gått ner från 14 kronor i somras till drygt 10 kronor i dag. Då spelar en måttlig höjning av bensinskatten vid årsskiftet mindre roll.– Vinnarna är alla som har jobb, och inte behöver vara oroliga att förlora det. Och så de som har lån med rörlig ränta, säger Ann-Sofi Magnusson.Pensionärer och studerande får måttliga inkomstförstärkningar, medan de som går arbetslösa eller sjukskrivna knappast har något alls att jubla över.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro