ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kolla! Visst kan man bygga billiga bostäder

Arne Wirén · 20 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Husen ska ligga mellan Björketorpsvägen och Råckstavägen. Här är några av idéerna för att  sänka byggkostnaden.

Husen ska ligga mellan Björketorpsvägen och Råckstavägen. Här är några av idéerna för att  sänka byggkostnaden.


klar

Artikellänk är kopierad

Trött på lyxlägenheter som du bara kan drömma om? Nu byggs bostäder för unga som inte ska kosta skjortan.Cirka 100 billiga lägenheter för ungdomar ska byggas i Råcksta i västra Stockholm.Redan år 2010 kan de vara inflyttningsklara, enligt Stockholmshem och jagvillhabostad.nu som samarbetar om bygget.

Byggkostnaden är beräknad till 20 000 kronor per kvadratmeter mot normala 25 000–35 000.Hyran är ännu inte klar, men man kan få en fingervisning genom att se på jagvillhabostad.nu:s första bygge som blev klart i Huddinge förra året, där hyran är 4 351 kronor för en tvåa på 48 kvadratmeter.I Huddinge måste man vara under 35 år, men i Råcksta lutar det åt max 29, enligt verksamhetschefen Tobias Olsson.– Sedan får man bo så länge man vill. I Huddinge får man byta med vem man vill, men det är inte klart om det blir så i Råcksta.

245 000 20–27-åringar i Sverige saknar och behöver egen bostad, enligt Hyresgästföreningen. – 100 lägenheter löser givetvis inte bostadsbristen. Det är mer ett symboliskt projekt för att  visa hur man kan bygga, säger Tobias Olsson.

Varför kan ni inte alltid bygga så billigt?– Det försöker vi självklart göra. Det unika här är att vi frågar ungdomar vad man kan välja bort. Det är kanske inte givet att bostäder måste se ut som de alltid har gjort, säger Stellan Blomberg, byggnadschef på Stockholmshem.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro