ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kollegornas sjukfrånvaro påverkar den egna sjukfrånvaron

Linnea Holgersson · 27 Apr 2014
Uppdaterad 27 Apr 2014

Vi tar ut mer sjukfrånvaro om vi får möjlighet till det och om våra kollegor gör det. En ny rapport från IFAU visar att minskat krav på läkarintyg ökar sjukfrånvaron och att vi påverkas av våra kollegors sjukfrånvaro.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte bara risk för smitta som påverkar oss när våra kollegor är sjuka, det visar en ny rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Man har studerat ett experiment i Göteborgs kommun från 1988, där hälften av befolkningen fick ett förlängt krav på läkarintyg vid sjukskrivning. De som krävdes på läkarintyg först efter 14 dagar i stället för 7 dagar, tog ut mer sjukfrånvaro än tidigare. Men den andra halvan av befolkningen som inte fick samma privilegier tog också ut mer sjukfrånvaro under samma period.

Arizo Karimi är en av forskarna som nu har undersökt exprimentet och hon tror att det handlar om en beteendeeffekt och inte om försämrad hälsa.

– Man kan se att de som inte ingick i experimentgruppen kan ha tyckt att det var orättvist att deras kollegor fick vara hemma mer och därigenom ökade man sin egen sjukfrånvaro. Och påverkan var bara på den korta sjukfrånvaron som inte kräver sjukintyg, vilket tyder på att det inte var någon hälsoeffekt.

Rapporten visade att männen Den visar också att männen påverkas av sina manliga kollegors sjukskrivningar och kvinnorna påverkas av kvinnornas.ökade sin sjukfrånvaro dubbelt så mycket jämfört med kvinnor när sjukintygskravet ändrades.

– Det är svårt att säga varför de här beteendeeffekterna uppstår. Men det är intressant att både män och kvinnor påverkas av sina kollegor, eftersom det i tidigare forskning framgår att kvinnor i  påverkas av sin omgivning. Men vi ser inget stöd att kvinnor beter sig annorlunda än män, säger Arizo Karimi.större utsträckning

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Holgersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro