ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kollektivavtal segregerar invandrare”

Karolina Skoglund · 13 Dec 2013
Uppdaterad 13 Dec 2013

Främlingsfientlighet är inte orsaken till att arbetslösheten är högre bland invandrare. I stället handlar det om kollektivavtal. Det menar en forskare i en debattartikel i Dagens Industri.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Bergh.
Andreas Bergh.Foto: Labe Allwin

Länder där kollektivavtal täcker en större del av arbetsmarknaden har högre segregation. Det menar Andreas Bergh, välfärdsforskare och docent i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund samt Institutet för näringslivsforskning, i en debattartikel i Dagens Industri.

I en ny rapport har han undersökt sex vanliga förklaringar till arbetsmarknadsgapet. Studien visade att länder där människor uppger hög tolerans mot invandrare (som Sverige) har något större problem med arbetssegregation än länder med hög främlingsfientlighet.

Han menar att kollektivavtalen spelar in. Länder där kollektivavtal täcker en större del av arbetsmarknaden har högre segregation.

”Genom kollektivavtalen kan facken förhindra att invandrare konkurrerar på arbetsmarknaden genom att acceptera lägre löner, andra arbetstider och andra arbetsuppgifter”, skriver han.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro