ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kolloarrangör anmäld redan för två år sedan

Petter Sundsten, Katarina Matsson · 28 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Kollo i chock efter pedofilavslöjande

klar

Artikellänk är kopierad

OFREDANDE. Kollot i norra Stockholm var i går i chock efter att en av ledarna avslöjats som misstänkt pedofil. Under hela dagen arbetade krisgrupper på kollot.Men samma kolloarrangör har haft liknande problem tidigare. År 2005 tog en praktikant på kollot kontakt med en pojke efter avslutat läger genom att skicka en pornografisk bild till honom. Händelsen anmäldes till polisen. Kommunen har trots det valt att anlita arrangören igen.

Vad vet ni om deras kontroller?

– Jaa… vad vet vi. Ibland kan man fundera. Men det är ett företag som är stort i kollobranschen. Vi tog referenser och de fick bara lovord, säger fritidschefen Anders Siljelöf.

28-åringen som misstänks för sexuellt ofredande arbetar som lärare.Han arbetade på kollot för andra sommaren i rad och har arbetat med barn tidigare. Barnen smygfilmades i bastun med en webbkamera – förklädd till högtalare.

37 barn hade sommarlov i den idylliska miljön som ligger vid vattnet utanför Norrtälje.Flera av föräldrarna valde i går att ta hem barnen, men inte Annika Sundbaum-Melin.– Jag ska prata med min son. Jag tycker det är viktigt att bearbeta en sådan här sak, och inte handla i panik, säger hon.

Under hela dagen arbetade krisgrupper på kollot.

– Vi gör allt som står i vår makt, säger Lena Sahlberg på företaget Vildmarksäventyr som arrangerar kolloverksamheten.

Sundbybergs kommun ansvarar för kolloverksamheten som Vildmarksäventyr arrangerar. Enligt fritidschefen Anders Siljelöf har 28-åringen kontrollerats.– Vi anlitar en leverantör och de gör en registerkoll på all personal. Enligt de uppgifter jag har fått så är mannen ostraffad, säger han.28-åringen avslöjades då några av barnen tittade i hans dator. Då såg de bilder av sig själva. Inne i bastun fanns en smygmonterad webbkamera - förklädd till en högtalare. Kameran var kopplad till en dator i ett intilliggande rum.

Då de ansvariga konfronterade honom i måndags kväll försökte han fly från kollot i sin bil. Polisen grep honom på väg därifrån halv tolv på natten.– Han är misstänkt för sexuellt ofredande, säger Susanna Abrahamsson, stationsbefäl vid Norrtäljepolisen.

Han sitter nu anhållen. Den misstänkte mannen bor i Västerås. Han jobbar som lärare. För två år sedan jobbade han på ett behandlingshem för unga i Fagersta. Då blev han attackerad av en intagen, som dömdes bland annat för våld mot tjänsteman. Han har sedan tidigare skyddad identitet.28-åringen nekar till anklagelserna, enligt hans advokat Anna-Karin Sörman.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten, Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro