ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kollot räddade Linus och Jespers sommar: Betydde jättemycket för dem”

Emma Kirkhoff · 12 Mar 2015
Uppdaterad 14 Mar 2015
Anna, Jesper och Linus Hedenström hoppas att pojkarna ska få plats på somamrkollo även i år.

Anna, Jesper och Linus Hedenström hoppas att pojkarna ska få plats på somamrkollo även i år. Foto: Privat


Allt fler barn väljer att åka på sommarkollo i Stockholm. Avgiften för lägren är inkomstbaserad, för att barn i familjer med sämre ekonomi ska ha råd att åka. Linus och Jesper fick åka på kollo i somras, efter att deras föräldrar hade skiljt sig. Det betydde jättemycket för dem”, säger mamma Anna Hedenström.

klar

Artikellänk är kopierad

Hela 18 av Stockholms stads 26 kollon finns på Barnens ö, som ligger på Väddö, 11 mil norr om Stockholm. De omkring två veckor långa lägren innehåller både fria och styrda aktiviteter för barnen.

– Som att paddla kanot och spela fotboll, eller problemlösning, pyssel och skattjakter, säger Niklas Rubin, verksamhetschef för kollo på Barnens ö.

Alla grundskolebarn i Stockholms stad och Nacka kommun kan söka till kollo. Avgiften är inkomstbaserad, vilket innebär att familjer med låg inkomst betalar mindre per barn och dag än dem med hög inkomst. 

Det lägsta beloppet är 50 kronor per barn och dygn och maxbeloppet ligger på 350 kronor. På så vis ska alla barn som vill ska kunna åka på kollo.

– Det betyder att alla kan ge en fin och bra sommaraktivitet för sina barn. Vore det samma pris för alla skulle det inte vara möjligt. För vissa familjer är kolloveckan den enda sommarresan som barnen gör, och de föräldrarna är väldigt tacksamma och glada för att den möjligheten finns, säger Niklas Rubin.

Tvillingarna Linus och Jesper Hedenström, 11 år, var på kollo på Barnens ö för första gången förra sommaren, efter att deras föräldrar nyss hade skiljt sig.

– Det var jobbigt för dem att gå igenom så det betydde jättemycket för dem att få åka på kollo och få komma bort från vardagen och bara vara. Träffa kompisar, leka, tänka på sig själva och vara egna individer, säger pojkarnas mamma Anna Hedenström, 42. 

För henne, som nyskild och med stramare ekonomi, underlättade det mycket med att få avgiften subventionerad.

– Tycker man att det är värt det har man chans att spara undan. Det ett bra sätt att ge tillbaka till sina barn så att de får göra något roligt i sommar.

Och pojkarna tyckte verkligen att det var roligt på kollot. Ändå sedan de kom hem har de längtat efter att få åka igen i sommar. 

– Det var jätteroligt. Roligaste var att leka i skogen och spela fotboll, säger Jesper. 

Brorsan tyckte att det var kul att träffa barn från andra skolor.

– Man lärde känna nya kompisar som man fick leka med, säger Linus.

På bara ett år har antalet ansökningar till sommarkollo på Barnens ö i Stockholm fördubblats – hittills i år har nära 1400 barn anmält sitt intresse till de drygt 3 700 kolloplatserna.

– Vi är positivt förvånade, ökningen beror troligtvis på flera saker. I år tar vi till exempel in fler årskullar och det finns också fler kollogårdar att söka till. Sedan har vi varit ute och informerat mer om kollo, säger Niklas Rubin.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro