ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kolmården ska avliva sina vargar

Fredrik Samuelson · 1 Nov 2018
Uppdaterad 2 Nov 2018
Kolmården ska sluta ha vargar, enligt ett pressmeddelande.

Kolmården ska sluta ha vargar, enligt ett pressmeddelande. Foto: Wikimedia Commons


Kolmården ska inte längre ha vargar. Enligt djurparken beror beslutet på att vargarna nått en hög ålder och haft sviktande hälsa. Den nuvarande anläggningen beskrivs inte heller vara anpassad för att ta emot nya vargar.

klar

Artikellänk är kopierad

I juni 2012 dog en kvinnlig djurvårdare efter att ha attackerats av vargar på Kolmårdens djurpark.

Enligt Kolmården har vargarna i djurparken nu nått en hög ålder och haft en sviktande hälsa. Veterinären och djurvårdarna har enligt djurparken därför beslutat att låta vargarna ”somna in” under hösten.

– Vi har haft vargar i djurparken länge och det har varit ett svårt beslut att fatta. För oss är det absolut viktigaste att djuren vi väljer att ha hos oss mår bra och vi ser utmaningar i att uppfylla de högt ställda krav vi själva har på vår djurhållning om vi skulle ta emot nya vargar, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården, i ett pressmeddelande.

Kolmården: Inte anpassad anläggning

Anläggningen är enligt honom inte heller anpassad för att ta emot nya vargar.

Han menar att den inte är byggd för djurparkens nuvarande arbetssätt, där hanteringen av vargarna alltid sker med en barriär mellan djur och djurvårdare och där djuren slussas mellan olika anläggningar vid rengöring och utfodring.

De nuvarande vargarna har bott där sedan de var valpar och även om djurvårdarna på senare år inte befunnit sig inne hos dem menar djurparken att man tagit väl hand om djuren.

LÄS MER
Dog – ensam inne hos vargflocken

”Introducerades i ung ålder”

– De vargarna vi har nu är väl anpassade och vana vid vår anläggning. De introducerades i en ung ålder, något som var möjligt med vårt tidigare sätt att arbeta inne hos vargarna. Om vi skulle hålla en grupp av nya vargar i dag kräver det att vi introducerar och arbetar på ett helt annat sätt, något som anläggningen inte är anpassad för, säger Filip Johansson i pressmeddelandet.

Kolmården utesluter inte att det kan finnas vargar i djurparken i framtiden om rätt förutsättningar finns.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro