ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kolonilotten – en oas för hela stan

Johanna Ohlson · 29 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
I Eva och Henrik Klemes trädgård är eleverna från Kålltorpsskolans klass 7 C på besök. De har miniläger och ska sova över i ett partytält. – Det kommer nog inte bli att vi sover så mycket, säger Annida Scheiber Gyllenspetz, som inte fastnade på den här bilden. Det gjorde däremot Ellen Ivarsson, Linnea Ignell och Max Byström.

I Eva och Henrik Klemes trädgård är eleverna från Kålltorpsskolans klass 7 C på besök. De har miniläger och ska sova över i ett partytält. – Det kommer nog inte bli att vi sover så mycket, säger Annida Scheiber Gyllenspetz, som inte fastnade på den här bilden. Det gjorde däremot Ellen Ivarsson, Linnea Ignell och Max Byström. Foto: Christina Blom


"Nu kan man njuta av alla vackra dagar"

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Christina Blom
Stina Lindblom köpte sin kolonistuga på stående fot. – Jag gick förbi och då stod det en man på en stege vid den här stugan och frågade om jag var intresserad.
Stina Lindblom köpte sin kolonistuga på stående fot. – Jag gick förbi och då stod det en man på en stege vid den här stugan och frågade om jag var intresserad.Foto: Christina Blom
Hunden Kakan hälsar välkommen vid en av grindarna. I bak­grund­en syns matte Meta Dahlberg.
Hunden Kakan hälsar välkommen vid en av grindarna. I bak­grund­en syns matte Meta Dahlberg.Foto: Christina Blom
Foto: Christina Blom
Liv Henke Jones, Axel Jones och Freja Henke Jones.
Liv Henke Jones, Axel Jones och Freja Henke Jones.Foto: Christina Blom

Långt från avgaser och asfalt men ändå mitt i stan. I snart 95 år har de små stugorna i Änggårds­kolonin samsats med hägg och syren bakom Medicinareberget. – Det är som att gå rakt ut i trädgården. För oss som bor i lägenhet i stan annars är det underbart. Nu kan man njuta av alla vackra dagar utan allt besvär med att packa med sig allt på en utflykt, säger Axel Jones.

Smala grusvägar leder mellan de 50 små stugorna. Bilar är inte välkomna.– Det är perfekt för barnen. De har flera klasskompisar här och kan springa helt fritt.Men kolonin är inte bara en oas för dem som har en stuga där. Det är även ett andningshål för övriga stressade göteborgare som fått nog av buller och betong.

– För några år sedan ville de dra en väg genom hela området och riva de flesta stugorna. Men vi lyckades stoppa det förslaget. Området behövs även för andra att strosa i, säger Stina Lindblom, en annan av Änggårdskolonisterna. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro