ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kolumn av Petra Axlund

Stockholm Mona Johansson · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns en del förutfattade meningar om vad romantik är. Vissa saker som anses kvala in på romantiklistan utan minsta ansträngning. Saker som är ”romantiska” per automatik. Det kan vara blommor, candle light dinner, frukost på sängen eller kanske en weekend i Venedig med obligatorisk gondolfärd. Jag må vara en icke-romantiker med de flesta av ovanstående saker tycker jag känns fantasilösa, icke-spontana och rent av lite tramsiga. I min värld går inte romantik och förutsägbarhet hand i hand. Självklart kan det vara kul att få blommor ibland men hellre då en självplockad liten spretig bukett än ett pretentiöst köpeknippe med röda rosor inslagna i cellofan. Eller ännu värre, en billig bukett med halvvissna tulpaner från närmaste bensinstation. Man kan inte komma dragandes med en sådan och hävda att det är tanken som räknas om man inte lagt ner någon som helst tankeverksamhet. I sådana fall är det ju mer romantiskt om han säger att han tänkte köpa blommor till dig men glömde bort det. Middag med levande ljus är trevligt men känns lite ”hej å hå vad romantiska vi är och nu ska vi ha det riktigt trevligt”. Kommer det fram en fiolspelande gubbe till bordet sätter åtminstone jag det vita vinet och räkorna i halsen. Frukost på sängen är opraktiskt och svårt att äta och efteråt måste man skaka bort brödsmulor och tvätta kaffefläckiga lakan. Och den där resan till Venedig har jag provat på. Gondoljären paddlade ut mitt i kanalen där han stannade och skrålade ”oh sole mio” för full hals. Det blir liksom för mycket. Man får en överdos av romantik. Stråkar och tonade ljus i all ära, men är det verkligen sådan romantik vi vill ha? Eller är det alla romcoms som får oss att tro att det är det vi vill ha? För vilken tjej vill egentligen att hennes blivande fästman pular ner förlovningsringen i chokladdesserten? Vem vill sitta på akuten och få beskedet att diamanten kommer ut den naturliga vägen och du kan se fram emot ett ”klong” i pottan om tolv timmar. Är det romantik? Nej, tacka vet jag romantiska saker som inte anses vara romantiska. Det är då det verkligen räknas. Som när man blir hämtad på flygplatsen och mannen i fråga har roddat upp med kylväska i baksätet och laddat den med islatte från ens favoritcafé. Eller när man kliver ut ur duschen och ser att det står ”jag älskar dig” i imman som bildats på badrumsspegeln. Små saker. Små oväntade saker. Det är äkta romantik, killar.

Hissa. Hela serien Beverly Hills 90210 släpps på DVD. Ser fram emot många timmar i soffan med Brenda, Brandon, Dylan, Kelly, Donna och David. Dissa. Amerikansk tv. Jag har över 200 kanaler men att hitta en enda som visa internationella nyheter är fördömt. Inte konstigt att de tror att det är det enda landet i världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mona Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro