ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kolumn: Drömmen om den perfekta säsongen lever i NFL

Niclas Crammer · 28 Sep 2017
Uppdaterad 28 Sep 2017
Miami Dolphins legendariske coach Don Shula firas efter lagets Superbowl-seger efter säsongen 1972.

Miami Dolphins legendariske coach Don Shula firas efter lagets Superbowl-seger efter säsongen 1972. Foto: IBL och Thomas Engström


Det är få andra sporter där det ens pratas om en perfect season”. 16 matcher, plus slutspel och Superbowl utan en enda förlust.

klar

Artikellänk är kopierad

Vecka 3 i årets NFL-säsong var en målrik och underhållande, men sex av de sista kvarvarande lagen utan förlust fick se sig besegrade. Nu återstår bara två lag — Atlanta och Kansas City – vilka kan uppfylla den gyllene drömmen.

Det var förmodligen några gubbar som jublade lite extra åt den här helgens favoritfall. Det finns i dag ett antal fotbollspensionärer som tillhör 1972 års upplaga av Miami Dolphins (de som fortfarande är i livet) som såhär års börjar lägga skumpan på is.

1972 Miami Dolphins är nämligen det enda laget som har smakat på perfektion, ensamma om att ha gått obesegrade en hel säsong och genom slutspelet fram till en Superbowl-seger. Några av Miamis spelare beslöt sig för att träffas och skåla med varandra när det sista obesegrade laget föll året därpå. Festen blev sedan en årlig ritual och en tradition var född.

Åren tickade iväg och Miami-gubbarna fortsatte hålla sin årliga champagne-fest varje gång det sista obesegrade laget åkte på stryk. Rekordet är nu 45 år gammalt och står sig fortfarande.

Ett antal lag har flörtat med en perfekt säsong genom åren men alla har fallit till sist. Närmast kom förstås New England Patriots år 2007 då de vann alla 16 matcher under grundspelet och dessutom två ytterligare två slutspelsmatcher för att nå Superbowl obesegrade. Men där hade New York Giants andra planer och Patriots förlorade snöpligt. Drömmen om den perfekta säsongen var krossad och blev därefter bara en fotnot och ett 18-1 resultat i historieböckerna.

På senare år så har Carolina Panthers kommit närmast med 14 raka vinster innan de föll mot Atlanta 2015. Patriots öppnade samma säsong med tio raka segrar innan de klev på en landmina i Denver. Varken Carolina eller New England nådde ens Superbowlen det året.

Så den årliga champagne-festen kommer antagligen fortsätta i många år framåt och rekordet kan kanske leva längre än gubbarna som satte rekordet. Men tills vidare; håll ett vakande öga på Atlanta och Kansas City.

I övrigt:

#  Vecka 3 inleddes med en, på papperet, relativt ointressant match mellan LA Rams och San Francisco 49ers. Men den kanske minst sedda torsdagsmatchen på länge blev också den kanske mest underhållande på tio år.

# Eagles kicker, nykomlingen Jake Elliott, satte ett otroligt field-goal på 61 yards (en av de längsta någonsin) med en futtig sekund kvar i matchen. Detta sänkte ett desperat NY Giants 27-24, nu i botten på ligan med tre raka förluster.

# Texans gästade regerande mästarna Patriots. Houston spelade tufft och ledde länge, men föll typiskt i slutsekunderna till Bradys boys, 36-33.

klar

Artikellänk är kopierad

Niclas Crammer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro