ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kolumn: De blev slagna och rånade – nu vill de börja med MMA

Reza Madadi · 2 Nov 2017
Uppdaterad 2 Nov 2017
Reza Madadi skriver om ungdomar som inte vågar gå till skolan eller anmäla till polisen.

Reza Madadi skriver om ungdomar som inte vågar gå till skolan eller anmäla till polisen.


Värderingar som finns på en kampsportsklubb kan hjälpa utsatta unga – även i storstädernas bättre områden”. Det skriver Reza Madadi och poängterar att det inte handlar om att slåss.

klar

Artikellänk är kopierad

För några veckor sedan satt jag vid frukostbordet och tog min välförtjänta morgonkaffe i lugn och ro efter att jag skickat mina små banditer till förskolan. I vanlig ordning tog jag upp min telefon och gick igenom Instagram och Facebook. En bild fångade min uppmärksamhet direkt, en bekant till mig hade skrivit ett långt och noggrant inlägg som fick mig att känna mig arg, ledsen och maktlös.

Han berättade att hans son tillsammans med sina närmaste vänner blivit utsatta för rån och misshandel under den senaste tiden.

Jag bestämde mig för att kontakta honom och erbjuda min hjälp, säga att jag finns där för honom om han skulle behöva det. (Jag vill poängtera att jag inte är ute efter att spela hjälte eller fiska pluspoäng hos dig som läsare – jag bär själv på ett bagage och har inte varit Guds bästa barn).

Vi pratade och kom fram till att det vore bra om han tog med sin son till MMA-klubben. Han kanske skulle kunna träna där, tänkte jag. Eller bara umgås med nya människor, lära sig lite om kampsport och på köpet bygga upp ett självförtroende som inte funnits där eller behövt finnas tidigare.

Meningen med att komma och prova på MMA var inte för att han ska lära sig slåss och slå tillbaka, utan för att komma bort från sin miljö.

Men framför allt ville jag dela med mig av de värderingar som finns där.

Sagt och gjort så kom min vän med sin son till klubben och fick träna med eliten och tyckte det var fantastiskt.

Det tog några dagar tills han hörde av sig igen och ville komma ner med sina kompisar för att visa polarna vår klubb, dela med sig av sin erfarenhet.

De tyckte det var roligt att lyssna på vårt snack och jidder, ja hela atmosfären och allt som man upplever i en kampsportslokal.

Efter träningen umgicks vi, jag körde hem dem och på vägen berättade de historier. Jag kunde inte tro att det var sant, att sådana saker sker mitt framför ögon på oss i dagens moderna Sverige. De berättade om sin dagliga kamp i skolan, om rädslan att bli misshandlad, rånad, mobbad och att de funderade på att flytta hemifrån till en annan stad för att de ibland blir så rädda för att gå till skolan.

De upplevde att det eskalerat så mycket att de nu inte orkar längre. Och då händer detta alltså i ett av Stockholms ”bättre” områden. De vågar inte ens vända sig till polisen för då blir de utpekade som ”golare”.

Är det inte så att de här ungdomarna ska bygga vår framtid och vårt samhälle?

Både de som rånar och misshandlar och de som blir drabbade.

Den enda ljusglimten i det hela var att de lovade mig att börja med MMA. Där kände de att de fick vara sig själva – där spelade ursprung, social klass eller religion ingen roll, och det var något helt annat än deras vardag.

Men en MMA-klubb eller några föräldrar på Facebook kan inte ensamma bära det här ansvaret och jag tror att de fyra ungdomar som jag pratat med bara utgör en bråkdel.

Varken du eller jag vill leva i ett splittrat samhälle där segregering och rädsla börjar redan i skolåldern. Det är viktigt att ta hand om dem som en dag ska ta över, lära dem de rätta värderingarna, att hårt arbete lönar sig i längden och framför allt att vara snälla mot varandra. Samhället är du och jag.

Möt Metros MMA-kolumnister i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Reza Madadi
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro