ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kolumn: En inkluderande arbetsplats leder till bättre resultat

Anders Åberg · 2 Maj 2018
Uppdaterad 2 Maj 2018
Anders Åberg, till höger, medverkar som talare på Integrationsdagarna.

Anders Åberg, till höger, medverkar som talare på Integrationsdagarna.


De arbetsgivare som är lyhörda och inte räds att rekrytera nyanlända märker snart hur de skaffat sig konkurrensfördelar, skriver entreprenören Anders Åberg från Nordic Works.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Ska vi få ett hållbart samhälle, både socialt och ekonomiskt, är det hög tid för oss i näringslivet att lägga undan våra fördomsglasögon och börja tänka utanför boxen.

Vi måste utmana rädslor och börja förstå att en jämställd och inkluderande arbetsplats, som tillämpar ett kontinuerligt mångfaldhetsarbete, leder till bättre resultat – både ur ett företagsperspektiv och för samhället i stort. Att de arbetsgivare som är lyhörda och redan jobbar med detta, bland annat genom att bortse från kön, religion och nationell tillhörighet och som istället fokuserar på individens kompetens och potential, skaffar sig en konkurrensfördel.

Ändå är det fortfarande många som tenderar att välja den enkla, bekväma vägen, den man tagit förr. Och det med konsekvensen att resultatet riskerar att stagnera. Så när konkurrenterna växlar upp, kan det bli ett bryskt uppvaknande när det gäller kompetensförsörjning.

I egenskap av extern bemanningsaktör har jag tagit på mig rollen som verktygslåda och inspiratör när det gäller integrering av utrikesfödda på den nordiska arbetsmarknaden. Och en av mina slutsatser i detta arbete är att individerna i ett arbetslag oftare tar hänsyn till och diskuterar fler infallsvinklar om gruppen är mer diversifierad. Samma sak syns hos ledande befattningshavare. Exempelvis visar studier att de företag som har minst en kvinna i styrelsen löper 20 procent mindre risk att gå i konkurs och att kommunikationen nedåt i leden därtill förbättras.

Därför lägger vi i mina rekryteringsbolag extra mycket energi på att vara en kulturkrockkudde. Vi vet att den största integrationsmagin uppstår i fikarummen, då arabiska, engelska, ryska, persiska och till och med pitemål skapar nya spännande förutsättningar. Vi anordnar affärs- och rekryteringsevent där vi ser till att lyfta de goda exemplen, skapar kontaktyta mellan företag, entreprenörer, mentorer, rådgivare och framtida medarbetare.

Det handlar aldrig bara om att ge någon ett jobb, utan helt enkelt att ge människor en chans, och där är nätverkande en oslagbar tillgång.

Därför säger jag välkommen till Umeå, Stockholm och Malmö under Integrationsdagarna i maj 2018 där jag hoppas du låter dig inspireras på temat mångfald som konkurrensfördel.

Anders Åberg

pil
Om kolumnisten

Anders Åberg är ägare och grundare av bemanningsföretagen Nordic Works och Jobbinorr samt styrelseledamot i Nyföretagarcentrum och branschorganisationen Mångfaldsföretagarna.

Medverkar som talare på Integrationsdagarna i Umeå, Stockholm och Malmö i maj.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Åberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro