ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kometen – Mat som inte ber om ursäkt

Erik Almqvist · 22 Jun 2011
Uppdaterad 22 Jun 2011
Anrika Kometen serverar husmanskost som är renodlad, rejäl och vällagad.

Anrika Kometen serverar husmanskost som är renodlad, rejäl och vällagad. Foto: Lena Garnold


klar

Artikellänk är kopierad

Jag har alltid varit svag för det fantasieggande partiet i superhjältars mytologi där huvudpersonen upptäcker att han eller hon har fått superkrafter. Efter att ha blivit biten av en radioaktiv spindel fick Peter Parker plötsligt övermänsklig styrka, spänst och reaktionsförmåga. Vetenskapsmannen Reed Richards utsattes för kosmisk strålning under jungfrufärden med sitt rymdskepp. När han landade märkte han att han kunde tänja sin kropp hur som helst och tog namnet Mister Fantastic.

Något liknande händer när man kliver in under Kometens kryptonitgröna neonskylt. Plötsligt tror man sig kunna ta sig an hur mycket mat som helst. Kanske beror det på den gul-tintade belysningen som gör att det känns som om man förflyttat sig till ransoneringstiden. Eller så är förklaringen att en latent tävlingsinstinkt väcks när man ser alla rundmagade representationsfarbröder.

Lukas inleder sturskt med ett gäng friterade ansjovisfiléer (125 kronor), vars skarpa sälta balanseras av en mjuk bearnaise. Ida äter en klassisk smörstekt toast med blockformad kalixlöjrom, gräddfil, rödlök och citron för 250 kronor och jag får in två rejäla och anmärkningsvärt penisformade vita AAA-sparrisar för 180 kronor som serveras med en tunn, salt tyrolerskinka och hollandaisesås. Det är en bastant inledning på en måltid, men jag fortsätter oförskräckt med ett sönderfallande mjällt lammlägg på en bädd av färskpotatis och grön sparris för 235 kronor. Till det både rödvinssky och ramlökscrème. Lukas får in en tunn och smakrik wienerschnitzel av gödkalv med smörstekt färskpotatis och gröna ärtor med bacon för 275 kronor. Ida hugger in på en panerad spättafilé med spenat och remouladsås för 165 kronor.

Det är mat som inte ber om ursäkt för sig. På det stora hela är Kometen förmodligen stans bästa ställe om man gillar okonstlad, rejäl och vällagad husman, men notan skvallrar om att de lever på representationskunder. 275 kronor är i saftigaste laget för en wiener­schnitzel.

Trots att Lukas påstår sig vara yr av mättnad avrundar vi glatt med crème brûlée – som tyvärr är lite för rinnig – för 95 kronor och en citrontarte med ljummen maräng för 75 kronor som dessertkonnässören Ida beskriver som ”top notch”.

Efteråt resulterar vårt övermod i en mättnad som är så massiv att jag ligger sömnlös hela natten.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Almqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro