ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kometlandaren har hittat organiska molekyler

Åsa Larsson · 18 Nov 2014
Uppdaterad 18 Nov 2014
Landaren Philae på kometen.

Landaren Philae på kometen. Foto: AP Photo/Esa


klar

Artikellänk är kopierad

Farkosten Philae har haft en kaotisk start på kometen. Den studsade och hamnade i skugga, men hann innan all kraft tog slut hamra och samla information, bland annat upptäcka de första organiska molekylerna.  

Esas rymdsond Rosetta har varit på väg till kometen 67P / Tjurjumov-Gerasimenko sedan 2004. Landningen kunde genomföras förra veckan, men Philae tog ett skutt på hundra meter in i ett skuggigt område. Med bara 60 timmars krafter i sig så har kometlandaren förgäves bankat på den hårda ytan till kometen och kom bara några millimeter.

– Trots att vi gradvis ökade kraften i slagen så kunde vi inte ta oss djupt in i ytan, säger  Tilman Spohn, från DLR-institutet för planetforskning, till sajten Universe today.

Philae skickade även radiosignaler genom kometen till Rosetta-sonden på andra sidan. Tanken var att detta skulle göras 7 500 gånger, en slags utomjordisk datortomografi.

Den sista saken som instrumenten på Philae hann med var att samla ihop prover. Den ena provtagningen verkar inte ha fungerat helt, enligt uppgifter från Science magazines reporter Eric Hand, men det andra verktyget, Cosac, lyckades uppfatta organiska molekyler på kometen. Forskarna försöker nu avgöra om det rör sig om enklare molekyler, såsom ammoniak eller metanol eller mer komplexa, som aminosyror.

Nästa sommar kommer kometen att vara ställd i en sådan vinkel att Philaes solceller åter kommer att väcka den slumrande komentlandaren och då kommer vi att få fler svar.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro