ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Komiker på segertåg

Dorothy Robinson · 2 Jun 2011
Uppdaterad 1 Jun 2011

Det har dröjt 13 år – men nu är Jerry Seinfeld tillbaka i Sverige. På söndag blir han den första komikern som uppträder i Globen någonsin. Men stjärnan själv är förvånad över sin popularitet.

klar

Artikellänk är kopierad

När Jerry Seinfeld, 57, kommer till Stockholm i helgen är han laddad med färskt material och några skämt som bara är riktade till den skandinaviska publiken.

Han är förvånad över att han är så populär över hela världen. – Jag var inte medveten om hur mycket folk visste om min serie och mig själv, säger den amerikanske komikern inför sin Europaturné.

Trodde du någonsin att ”Seinfeld” skulle nå en sådan universell publik? – Chefen för NBC sa att serien var för smal. Att man inte kan göra en serie om de här personerna i New York och deras New York-beteende och problem. ”Det kommer aldrig att gå hem någon annanstans, du kommer aldrig få andra länder intresserade.” Och självklart är det just precis tvärtom. Ju mer personligt något är, ju bättre går det hem hos andra.

Nyligen har Jerry Seinfeld lanserat sin nya sajt jerryseinfeld.com som innehåller i princip alla hans komediframträdanden genom åren.

Vad slog dig när du gick igenom ditt eget arkiv? – Jag är nästan mer stolt över hur moderiktigt jag klätt mig än över min komik. Mina modebeslut var så bra – man kommer inte ens lägga märke till kläderna. På 70– och 80-talet såg jag bra ut – det är på 90-talet som mina val går att ifrågasätta.

Hur fungerar din stand-up på stora arenor? – Det viktigaste är kvalitén på ljudet och storbildskärmarna. Det finns ett ställe i New York som jag brukar framträda på som heter The comedy cellar. Det får in ungefär 125 personer och det är lågt i tak. Det är hemskt, inte något bra ställe för stand-up. Men det har legat på samma ställe i 60 år.

Förutom USA, vilket land har flest ”Seinfeld”–fans? – Det verkar vara – och det här är bara en gissning från min sida – Australien och Norge som leder den ligan.

Varför tror du norrmän är så intresserade av dig? – Ingen aning. De är troligen less på långa och vackra personer. De vill ha någon kort, mörkhårig och irriterande.

klar

Artikellänk är kopierad

Dorothy Robinson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro