ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommer Anchorman 2” vara bättre än första filmen?

Anneli Sandberg/Emma Björkman · 18 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013
Will Ferrell repriserar rollen som Ron Burgundy.

Will Ferrell repriserar rollen som Ron Burgundy.


Thor”, ”Hobbit”, ”Hunger games”. Alla har de fått uppföljare som enligt den samlade kritiken är bättre än ettan. På fredag har ”Anchorman: The legend continues” premiär och frågan är om den kommer att följa samma trend.

klar

Artikellänk är kopierad

Jennifer Lawrence som Katniss Everdeen i Hunger Games: Catching Fire.
Jennifer Lawrence som Katniss Everdeen i Hunger Games: Catching Fire.Foto: Murray Close
Chris Hemsworth i Thor: The Dark World.
Chris Hemsworth i Thor: The Dark World.Foto: Marvel
Martin Freemans Bilbo Baggins aktar sig för drakar i Hobbit: Smaugs ödemark.
Martin Freemans Bilbo Baggins aktar sig för drakar i Hobbit: Smaugs ödemark.

Det är nästan tio år sedan Will Ferrell fick oss att skratta till ”Anchorman”. Nu kommer uppföljaren och frågan är om ”Anchorman: The legend continues” kommer att hålla måttet och följa den senaste tidens trend - att tvåan är bättre än originalet.

LÄS MER: Ferrell redo för Anchorman 2: "Vi var benhårt emot att göra uppföljare"

Det finns tre aktuella exempel i ”Thor”, ”Hobbit” och ”Hunger games” vars uppföljare slagit ettan på fingrarna vad gäller högre betyg från kritikerna – sett till det totala omdömet på kritiker.se som samlar svenska recensioner, och biopublikens omdömen på den världsomspännande filmsajten imdb.

- Det stämmer att det har kommit starka uppföljare i år. Men även om deras föregångare fick bra publikrespons så var ju kritiken ändå ganska blandad. Själv tyckte jag till exempel att förra "Hobbit"-filmen var på gränsen till usel. Så den nya blev en positiv överraskning, säger Metros filmkritiker Elin Larsson.

THOR: "Hjälteäventyr som aldrig blir för maxat"

HUNGER GAMES: "Typisk uppföljarfilm"

HOBBIT: "Uppskruvat tempo"

Många gånger drar uppföljarna också in mycket mer pengar och ofta på snabbare tid. ”Thor: The dark world” drog till exempel in 131 miljoner kronor mer under öppningshelgen än vad ”Thor” gjorde. Uppföljaren har också redan dragit in mer i vinst trots att den hade premiär så sent som i slutet av oktober.

Det gäller även ”Hunger games”-filmerna. Första filmen drog in 997 miljoner kronor under öppningshelgen i USA 2012. Uppföljaren ”The hunger games: Catching fire” drog i sin tur in strax över en miljard kronor på ssama tid då den hade premiär den 22 november 2013.

- Den här uppföljartrenden gäller främst de stora franchise-filmerna. Men även där bygger det mycket på att de har en framgångsrik eller åtminstone stabil första film att stå på. Eller en genomtänkt franchise-idé, som med Marvel. Sen handlar det om sådant som hur många salonger de sätts upp i, de publicistiska muskler som spänns i samband med lanseringarna. Och gärna att det finns ett känt koncept, som böcker eller serietidningar, att utgå från så att det finns en stark "fan-base", säger Elin Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg/Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro