ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommer du ihåg Kony 2012? Så gick det sen

Johan Wikén · 3 Mar 2017
Uppdaterad 5 Mar 2017
Joseph Kony är fortfarande på fri fot – trots kampanjen.

Joseph Kony är fortfarande på fri fot – trots kampanjen. Foto: Montage/TT


Kommer ni ihåg kampanjen Kony 2012? Fem år har passerat – här är allt du behöver veta om den virala succén och vad som hände sen.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen bakom Kony 2012 greps i en korsning i San Diego. Han hade precis onanerat inför chockade åskådare och ropat osammanhängande saker.

Till Oprah Winfrey förklarade han senare att han hade en ”utomkroppslig upplevelse”. Ett resultat av extrem utmattning, stress och uttorkning.

Kanske var det inte så konstigt. Jason Russell, som han heter, hade ett par veckor tidigare publicerat den dittills kanske största virala sensationen någonsin – Kony 2012.

Vad är Kony 2012?

Den 5 mars publicerades en video på Youtube med namnet Kony 2012. Bakom videon stod frivilligorganisationen Invisible children. Budskapet var att göra den brutala krigsherren Joseph Kony känd – för att kunna hitta och stoppa honom. I videon uppmanades människor att köpa ett ”action kit” bestående av t-shirtar, armband, affischer och klistermärken. Alla varor märkta med Kony 2012. Den 20 april 2012 var tanken att alla anhängare skulle ge sig ut i natten och täcka världens städer med Konys namn.

Vem är Joseph Kony?

Herrens motståndsarmé, LRA, grundades i Uganda i slutet av 1980-talet. Sedan dess har rebellgruppen, med ledaren Kony i spetsen, spridit skräck i norra Uganda och grannländer. LRA uppges vara skyldig till att över 100 000 människor har mist livet och att minst 60 000 barn har blivit kidnappade sedan gruppen grundades.

Hur mottogs kampanjen?

Videon, som publicerades 5 mars 2012, fick massivt genomslag och spreds som en löpeld över världen. En vecka efter publiceringsdatum hade den ungefär 100 miljoner visningar. Kändisar delade, politiker delade, i princip alla delade. Men lika snabbt kom också kritiken.

Filmen kritiserades bland annat för att ge en förenklad och överdriven bild av konflikten och för att ta uppmärksamhet från mer effektivt hjälparbete i Uganda. Invisible children beskylldes för att vara en amerikansk lobbyorganisation som såg till amerikanska intressen och för att inte tillräckligt av deras resurser gick till bistånd. Bland mycket annat.

Detta blev för mycket för Jason Russell – som alltså fick ett sammanbrott i San Diego.

Inifrån Invisible childrens högkvarter i San Diego den 8 mars 2012.
Inifrån Invisible childrens högkvarter i San Diego den 8 mars 2012.Foto: TT

Hur gick det den 20 april 2012?

Tanken var att världens städer skulle täckas med Joseph Konys namn den 20 april. Men hajpen hade sedan länge svalnat och inget särskilt hände.

Vad har hänt sedan dess?

Jason Russell har lämnat Invisible children och planerar inom kort att lansera en barnbok. Men organisationen är fortfarande verksam. Trots att världens ögon inte längre är riktade mot deras hjärtefråga kämpar de för sin sak – att sätta stopp för Joseph Kony.

Krigsherren, som nu är 55 år, är fortfarande är på fri fot. Enligt Invisible children har Kony och Herrens motståndsarmé aldrig varit svagare. De kvarvarande tros gömma sig i gränsområdet mellan Sudan, Sydsudan och Centralafrikanska republiken. Det cirkulerar medieuppgifter i Uganda om att Joseph Kony ska vara svårt sjuk och ligga på dödsbädden. Men som vanligt när det kommer till den ökände krigsherren är det svårt att bekräfta uppgifterna.

Medlemmar i Herrens motståndsarmé väntar när ledaren möter myndighetspersoner från Uganda 2006.
Medlemmar i Herrens motståndsarmé väntar när ledaren möter myndighetspersoner från Uganda 2006.Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro