ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommer du ofta för sent till jobbet? Så bryter du ovanan

Linnéa Borgert · 27 Feb 2017
Uppdaterad 3 Maj 2017
Man måste öva på att bli en tidspessimist, enligt psykologen.

Man måste öva på att bli en tidspessimist, enligt psykologen. Foto: Wavebreak Media ltd / Alamy


Morgonrutinerna drog ut på tiden och du missade bussen. Du springer sista biten, men blir ändå sen till jobbet – igen. Vet du inte vad du ska göra för att bryta ovanan? Metro har frågat psykologen Maria Farm hur man gör.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt en undersökning från YouGov, gjord på uppdrag av Metro, har nästan var tredje svensk som har fasta arbetstider kommit mellan 5 och 15 minuter för sent till jobbet den senaste månaden. 18 procent har varit mer än en kvart sena minst en gång under samma period.

Är du en av dem, och känner att ditt lager av dåliga ursäkter till chefen har tagit slut? Att förändra ditt beteende är inte omöjligt, enligt Maria Farm, legitimerad psykolog och KBT-terapeut.

– Om du accepterar och ser konsekvenserna av ditt agerande, att folk blir lidande av att du kommer för sent, att du kanske kommer att förlora ditt jobb på grund av det, eller att det gör att det alltid blir struligt, då har du en bra motivation till att göra en förändring, säger hon.

Så hur når man då en förändring? Enligt Maria Farm måste man börja med att fundera på varför man kommer sent. Om du kommer för sent till jobbet, men inte i andra situationer, kan det handla om att du är trött på morgonen och helt enkelt behöver lägga dig tidigare om kvällen. Det kan också vara ett symptom på att inte trivs på din arbetsplats, menar hon.

Om du däremot alltid kommer för sent, inte bara till jobbet, men till exempel till möten med vänner, är den troligaste förklaringen att du är en tidsoptimist. En undersökning visar att människor som är tidsoptimister ofta har uppfattningen att en minut är längre än vad den egentligen är, i snitt 77 sekunder.

– Det blir ju svårt om du tror att en minut är längre än vad den är för då kommer du komma för sent. Du måste arbeta på att bli en tidspessimist. Att inte lita på dig själv när det kommer till tid, säger Maria Farm.

Hur blir man en tidspessimist?

– Jag brukar rekommendera att man börjar med att lägga till tid. Varje gång du ska någonstans lägger du till tio minuter. Att man går upp tio minuter tidigare, att man går tio minuter tidigare till bussen. När man sen börjar förhandla med sig själv, “nu har jag ju tio minuter extra”, så ska man inte lita på det. Man måste öva sig på att vara en tidspessimist.

pil
Så kan du testa om du är en tidsoptimist

”Man måste ta reda på hur man ser på tiden. Det kan man göra ganska enkelt genom att mäta hur lång man tror en minut är. Du sätter en timer på en minut och sen tittar du inte på den. När du tror att det har gått en minut tittar du på timern. Du kanske tror att minuten är alldeles för kort, eller så tror du att den är mycket längre än vad den är. Det finns en ganska spännande undersökning som visar att människor som är tidsoptimister ofta har en uppfattning om att en minut är 77 sekunder i snitt”, säger Maria Farm.

pil
Så sena är vi till jobbet

• 31 procent har kommit för sent 5-15 minuter minst en gång den senaste månaden. 10 procent svarar att det har hänt fem eller fler gånger.

• 18 procent har kommit mer än 15 minuter för sent den senaste månaden. 6 procent har gjort det mer än fyra gånger.

• 74 procent instämmer inte eller inte alls i påståendet att ”det är okej för mig att komma 5-15 minuter sent till arbetet en till två gånger i veckan”.

• 81 procent instämmer inte eller inte alls i påståendet att ”det är okej för mig att komma mer än 15 minuter sent till arbetet en eller två gånger i veckan”.

• 45 procent är mycket negativa till kollegor som vid upprepande tillfällen kommer sent till jobbet. 32 procent svarade att de är ganska negativa.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Yougov under perioden 17-20 februari 2017. Sammanlagt har 1 510 intervjuer genomförts via Yougovs panel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro