ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommer maten att bli ännu dyrare nu?

Arne Wirén · 4 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Illustration: Ola Gustafsson


klar

Artikellänk är kopierad

Räntan blir den högsta på tolv år. Och nu börjar det svida i plånboken. Riksbanken meddelade under torsdagen att styrräntan höjs med 0,25 procentenhet från 4,50 till 4,75. Det är den 13:e höjningen sedan 2005 när räntan stod som lägst.

Ränteutgifterna äter upp allt mer av våra pengar, 24,5 procent av hushållens disponibla inkomst går till boendet och självklart är många låntagare oroliga.

Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken svarar på  frågorna.

Så märks det i plånboken

Är det risk för fler räntehöjningar?– Nej, Riksbanken säger själva att det inte blir fler höjningar i år. Deras prognos är att rän­tan kommer att sjunka sakta.Var går gränsen?– En normal reporänta ligger på mellan 3,5 och 5,0 procent. Där ligger vi fortfarande.Kan folk tvingas sälja med förlust?– Ja, det kan finnas de som köpte när räntorna var extremt låga och som inte har någon marginal för höjningar. Samtidigt har lönerna stigit och skatten sänkts sedan de köpte.Kan jobben hotas?– Ja, även arbetsgivarnas räntekostnader stiger. Då kan de bli försiktigare med att anställa.Ska man binda räntan nu?– Nej. Alla analytiker tror att räntan är på väg ner.

Vem vinner på att räntan höjs?– De som inte har några lån och som har ett sparkapital.Och bankerna?– Bankerna får också högre kostnader och tar ut motsvarande höjning av kunden.Kommer bostadspriserna att sjunka?– Ja, det är risk att de sjunker lite nu. Unga familjer som köpte bostad kan bli tvungna att sälja nu, och det påverkar huspriserna nedåt.Kommer maten att bli dyrare?– Om de företag som säljer maten har lånat stiger deras kostnader nu och de kan höja priserna. Samtidigt får hushållen mindre att handla för vilket gör att handlarna måste hålla priserna nere för att kunna sälja.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro