ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommer vi att le åt IT-lagarna om tio år?

metro · 12 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Politiker som ska uttala sig om IT blir lätt komiska utan att de själva förstår det. Det kanske mest klassiska uttalandet kan vi tillskriva Inez Usman som sa att det planlösa surfandet skulle bli en övergående fluga. Att så inte blev fallet vet vi. Planlöst surfande ger ju livet innehåll, som en bloggare uttryckte saken. Man kunde tro att mycket har hänt sen dess, men icke. Nuvarande IT-ministern Åsa Torstensson tillfrågades när hon tillträdde vad hon använde Internet till. Svaret blev: ”Jag använder inte Internet för jag vill arbeta effektivt”. Det är nästan lite skrämmande att en IT-minister tillåts svara så på den frågan. Och i USA ser det inte bättre ut. John McCain menar att hans krigsskada hindrar honom från att skriva på tangentbord och använda datorer. Jo, jo, dra den om Rödluvan också. Det var nog tur att han inte blev president för en av världens mäktigaste nationer.

Redan på åttiotalet ville socialdemokraten Maj-Britt Theorin förbjuda privatpersoner att ha paraboler. Teknik är ju farliga saker och lagstiftning är den enklaste utvägen att reglera det okända. Problemet är att lagstiftning är något som tar tid, medan tekniken är snabbrörlig och föränderlig. Och med politikernas vakenhet så kommer den ständigt att släpa efter inom IT-området. Att styra teknikanvänd-ningen är svårt, speciellt eftersom tekniken många gånger används på andra sätt än vad man först trott. Denna oförutsägbarhet gäckar lagstiftarna som i realiteten ofta reglerar gårdagens teknik och problematik. En globali-serad IT-värld i kombination med nationell lagstiftning innebär också att många av lagarna kommer att kunna kringgås. Politikerna lever kvar i den gamla planeringsvärlden och tror att de kan styra utvecklingen, som det står i en forskningsrapport från Malmö högskola. Patrik Hall, filosofie doktor i statsvetenskap, menar att politikerna kompenserar brist på handlingskraft genom att vara stora i orden. Visionerna är det enda som återstår.Nu ser vi en rad lagar som på olika sätt ska reglera IT och användare. Det är inte bara den kontroversiella FRA-lagen, utan även piratjägarlagen, loggningslagen och telekompaketet. Kommer vi om tio år se tillbaks och skratta åt dessa, på samma sätt som vi i dag ler åt Inez Usmans uttalande? Oavsett vad man anser om fildelning så säger jag bara lycka till med de nya lagarna. När kommer Pirate Bay i krypterad version?

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro