ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommunal: Strejken kan pågå ett bra tag

Anneli Wikström · 30 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Det kan bli en långvarig busstrejk om det vill sig illa. Det säger Peter Boström, på kommunal.1999 strejkade bussförarna i 13 dagar. Om det vill sig illa kan den pågående busstrejken pågå längre än så. – Vi kommer att hålla på tills vi får igenom ett avtal så det är omöjligt att säga hur länge det dröjer. Jag skulle bli förvånad om det höll på ett år och jag hoppas att det inte håller på i månader. Men det kan helt klart dröja ett tag. Vi är ett starkt förbund så det finns inga hinder för det, säger Peter Boström på kommunal till metro.se.

Han hälsar till alla drabbade passagerare att han tycker det är tråkigt att strejken ställer till problem för många, men han hoppas samtidigt att folk har förståelse. – Jag vet vilken fara det är att det finns förare som bara fått sova fyra timmar mellan passen. Vi vet vad det beror på att en förare är sur mot sina passagerare. Så blir det när man inte får tillräckligt med sömn. Detta måste vi göra något åt och om folk tänker på att det handlar om deras säkerhet så tror jag man har förståelse.

SL köper tillbaka ditt kort

ÅTERKÖP. Alla SL-kort som sträcker sig över sju dagar eller längre kan skickas tillbaka till SL. Du får pengarna tillbaka, minus värdet på de dagar som det har använts.

Men det är inte säkert att det är en bra affär.

–  Är spårtrafiken ett alternativ för dig är det ju billigare att behålla kortet, säger Max Landergård, pressekreterare på SL, till DN.se.

Foto: Scanpix

De här bussarna rullar fortfarande

Busstrejken är i full gång. Många tar bilen till jobbet och vissa tvingas stanna hemma. Men det finns faktiskt en del bussar som fortfarande rullar. Bussarbetsgivarna hade begärt dispens för busstrafiken i Nacka/Värmdö och trafiken till Norrtälje. Man ville även att ersättningstrafiken på tunnelbanans gröna linje mellan Gullmarsplan och Farsta strand och bussarna mellan Nynäshamn och Västerhaninge, som ersätter pendeltågen, skulle undantas. På måndagen beslutade Kommunal att endast ge dispens för sträckan Nynäshamn-Västerhaninge eftersom man ville att strejken skulle ge så stor verkan som möjligt. Och på tisdagsmorgonen var busstrejken påtaglig. Biltrafiken in till Stockholm var tät redan klockan sex på morgonen. De allra flesta hade alltså valt att ta bilen. Men det var också flera som fick lov att stanna hemma.  Men vissa bussar rullar faktiskt fortfarande trots busstrejk. Det är de avgångar som körs av andra entreprenörer än Busslink och Swebus. Nykvarn, Upplands Väsby och Norrtälje är några ställen som det fortfarande går att ta sig in till Stockholm ifrån.

SL: Resegarantin kan inte användas

Om det blir strejk så finns det ett antal områden som påverkas kraftigt. Det är till exempel Tyresö, Värmdö, Norrtälje, Ekerö och de områden där SL har satt in ersättningsbussar. – Nu vet vi ju inte ännu om dessa områden får dispens eller inte. Om de inte får det och om man inte bor i närheten av ett spår så blir det klart att det blir kännbart. Men SL kan inte påverka det hela, säger Björn Holmberg på SL till metro.se. Resegarantin gäller för den trafik som fortfarande är igång, det vill säga spårtrafiken. Men den kan inte utnyttjas vid strejk. Det står klart och tydligt i reglerna för resegarantin. – Man får försöka lösa detta på bästa sätt. Kolla med grannarna om man kan samåka. Prata med chefen om man kan få jobba hemifrån eller ta cykeln. Det är säkert många som kommer att ta bilen så jag rekommenderar alla att ta bilen till närmaste infartsparkering. Jag hoppas för resenärernas skull att strejken inte blir av, säger Björn Holmberg på SL.

SL håller på att titta på någon form av återköpssystem för dem som betalat för ett periodkort, men på grund av den eventuella busstrejken inte får någon nytta av det.- Någon form av återköp kommer vi att erbjuda om strejken bryter ut, men det är svårt att bestämma formerna. Det blir till exempel svårt att veta vilka som inte haft någon nytta av kortet eftersom de bara åker buss, och vilka som nyttjar spårtrafiken, säger Thomas Silvander på SL:s pressjour till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro