ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommunen anmäler gymnasieskola för lagbrott

Fredrik Beckman · 6 Nov 2013
Uppdaterad 6 Nov 2013

Göteborgs kommun anmäler ett gymnasium till Skolinspektionen. Man hävdar att skolan vill kasta ut elever som den inte får tillräckligt med pengar för – och därmed bryter den mot skollagen. Så är det inte alls, menar skolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Bakgrunden är fyra elever med speciella behov, som börjat gymnasiet. De går i en mindre klass och en lärare per två elever.

Skolan har sökt individuella tilläggsbelopp för att kunna ge eleverna den särskilda undervisningen. Men för fyra av eleverna har de fått avslag. I ett brev skrev då skolans kvalitetschef att de inte kan erbjuda undervisning för eleverna från och med 29 november.

Utbildningskansliets avdelningschef Malin Högstedt valde då att omedelbart anmäla skolan till Skolinspektionen.

– De har meddelat att de inte kan ge undervisning. Vår uppfattning är att deras beslut står i strid med skollagen, säger Malin Högstedt

När Metro kontaktar gymnasiet berättar de att de inte alls har för avsikt att kasta ut eleverna, trots en tydlig sådan formulering i brevet.

– Vi bedömer att vi inte på samma sätt kan ge en kvalitet i undervisningen. Men vi ska göra så gott vi kan, säger skolans kvalitetschef.

Chefen tycker att beslutet att inte ge de fyra eleverna tilläggsbelopp för den speciella undervisning som krävs är märkligt. Tre av dem gick på skolan även i nian. Då hade de det ekonomiska stödet.

– Det här är oroande. Det finns en hållning att man drar åt skruvarna.

Malin Högstedt förklarar de olika besluten med att det var stadsdelarna som hade ansvar för dem när de gick i grundskolan. När de tagit steget upp till gymnasiet är det utbildningsförvaltningens budget.

– Det är olika delar av Göteborgs stad. Det är uppenbart att man har gjort olika bedömningar, eftersom man har fattat olika beslut.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro