ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommunen börjar rekrytera anonymt: "Ser inga nackdelar"

Jesper Lindqvist · 21 Maj 2019
Uppdaterad 21 Maj 2019
Bilden är en genrebild.

Bilden är en genrebild. Foto: Unsplash


Malmö stad inför anonymiserade jobbansökningar, för att undvika diskriminering i ansökningsprocessen. Ett initiativ som hyllas av rekryteringsexperten Anna Rydbacken. "Det hjälper rekryterarna att hålla fokus på kompetens och inget annat", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Det blir allt vanligare att företag använder sig av anonymiserade jobbansökningar för att minska eventuella fördomar gällande namn, ålder, ursprung eller dylikt i samband med rekryteringsprocesser.

Nu har även Malmö stad valt att haka på trenden. Fram till september kommer man prova att använda sig av metoden vid rekryteringar till kommunens tjänster, innan den sedan ska utvärderas.

LÄS MER: 7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

– Stadens personal ska ha bred kompetens med olika erfarenheter, livssituation och färdigheter och jag hoppas att den här modellen hjälper oss att uppfylla det, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, till Sydsvenskan.

”Alla människor har fördomar”

På rekryteringsföretaget TNG har man sedan en längre tid tillbaka arbetat med just anonymiserade jobbansökningar. Anna Rydbacken, företagets regionchef i Göteborg, menar att det inte finns några direkta nackdelar med metoden.

– Det är fortfarande ovanligt i branschen, varför det inte används av fler aktörer vet jag inte. Man får en process där inga fördomar står i vägen för rekryteringsbesluten, alla faktorer som annars kan påverka tas helt enkelt bort, säger hon.

Den forskning som har bedrivits på området visar ofta att rekryterare gärna går på magkänslan, vilket ofta leder till att man anställer någon som liknar en själv men som kanske inte är mest kompetent.

– Vi måste kunna konstatera att alla människor bär på fördomar, det är så vår hjärna fungerar och därför reagerar vi ibland impulsivt. Vi ska inte klanka ner på oss själva, men vi måste vara realistiska och inse att ett sådant verktyg behövs, säger Anna Rydbacken.

”Trygghet för de som ansöker”

Hon tror att metoden kommer fortsätta att växa i takt med den blir allt vanligare inom branschen.

– Framför allt blir det en trygghet för de som ansöker, då kommer man aldrig att kunna ifrågasätta om arbetsgivarens beslut har fattats på diskriminerande grunder, säger Anna Rydbacken.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro