ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommunen höll möte om nytt flyktingboende – då bröt kaos ut

Malin Hansson · 5 Feb 2016
Uppdaterad 5 Feb 2016
I torsdags hölls ett möte om ensamkommande flyktingbarn på Vemdelsömalmsskolan och stämningen blev hotfull.

I torsdags hölls ett möte om ensamkommande flyktingbarn på Vemdelsömalmsskolan och stämningen blev hotfull. Foto: Google streetveiw


När människor i Haninge kommun fick veta att ett nytt boende med 32 ensamkommande flyktingbarn skulle byggas i Vendelsö bröt kaos ut. De kommer våldta våra barn” skrek folk, enligt DN. Dagen innan uppmärksammade en högerextrem sajt att mötet skulle äga rum.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i torsdags som Haninge kommun i södra Stockholm höll möte för att informera de boende att kommunen tagit beslut att söka bygglov för en paviljong som ska kunna rymma 32 ensamkommande flyktingar. 

Paviljongen är tänkt att byggas vid Vendelsömalmsskolan så förutom de fastighetsägare som bor nära det tänkta bygget var också föräldrar som har barn på skolan inbjudna.

Över 500 personer ville vara med på mötet, men det fick bara plats med 250 personer. De som inte kom in blev då rejält upprörda och enligt DN bröt sig flera personer in i skolan. 

Stämningen var hätsk och personer ska ha skrikit att kommunen mörkat att de redan beslutat att starta ett boende intill skolan och att ”de kommer våldta våra barn” och ”de säljer knark till våra barn”, enligt DN.

Polisen kallades till platsen redan vid mötets början, 17:30. 

– Polisen åkte dit vid halv sex då det verkar blivit mycket folk på mötet. Det har blivit hotfull stämning och stökigt. Polisen var kvar till strax efter 20, säger Gert Rosvall, stationsbefäl på Södertörnspolisen, till Metro.

Mötes avbröts och kommunen beslutade sig för att hålla mötet i två omgångar så att alla som ville kunde vara med.

Redan i dag driver kommunen tre HVB-hem för ensamkommande barn och unga. Även privata aktörer driver hem i kommunen. Enligt kommunen har man inte haft bråk eller incidenter vid dessa boenden.

– Jag tror inte människor här ens vet att det faktiskt fungerar bra. Jag tror inte heller de förstod att inget är beslutat än, vi har bara bestämt att söka bygglov, säger Maria Porshage, avdelningschef för barn och unga på socialförvaltningen i Haninge till DN.

Politikerna på mötet säger att en anledning till att boendet planerats så nära en skola beror på att det redan finns avlopp och rör på platsen, någonting flera på mötet menar inte är en bra anledning, då det finns på andra platser i kommunen också.

I slutet av mötet säger Maria Porshage att hon tar till sig de boendes åsikter och att kommunen kommer att prata igenom nästa steg.

Flera klipp från mötet har lagts ut på Youtube och sociala medier. Redan dagen innan mötet lade en högerextrem sajt ut en bild på inbjudan till informationsmötet, som kommunen skickat till dem i närheten av skolan. 

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro