ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommunen i Skåne där flest tankar grönt

Johan Mårtensson · 21 Feb 2012
Uppdaterad 21 Feb 2012
Lundabon Niklas Kjellsson, 34, tänker på miljön och tankar etanol på Statoil vid Norra Fäladen. 

Lundabon Niklas Kjellsson, 34, tänker på miljön och tankar etanol på Statoil vid Norra Fäladen.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Över var sjätte bil i Lund är miljöbil, visar ny statistik. I de värsta Skåne-kommunerna är bara var 16:e det.

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler skåningar kör miljöbil, men skillnaderna mellan kommunerna är stora. Medan mer än var sjätte bil i Lunds kommun nu är miljöbil kan man få leta innan man hittar sådana i Tomelilla och Klippan. 

– Det finns ett samband mellan hög utbildning och miljöengagemang. Många Lundabor är väldigt miljömedvetna, säger Mattias Goldmann på föreningen Gröna Bilister.

Sett endast till gasbilar är Lund bäst i hela Sverige, men även i fråga om etanolbilar och andra miljöbilar utmärker kommunen sig på riksplanet. Det gör Tomelilla och Klippan också – fast i annan bemärkelse. Att bara var 16:e bil där är miljöbil är dåligt, anser Goldmann. 

– För klimatet är transporterna den största boven, så det gäller att minska bilarnas klimatpåverkan. Här måste kommunerna ta ansvar. Om kommunens egna bilar ställs om till miljöbilar kan en biogasmack bli lönsam på orten, och på så sätt ökar den lokala marknaden för miljöbilar, säger han. 

Enligt Carina Barthel, miljöchef i Tomelilla, köper man nu bara in miljöbilar till den egna bilparken. 

– Vi är intresserade av miljön och vill gärna föregå med gott exempel. Att Tomelilla inte ligger bättre till i statistiken kan bero på att många tycker att de inte har råd att köra miljöbil, säger hon. 

Lundabon Niklas Kjellsson, 34, håller inte med om att det skulle vara dyrt.

– Jag tankar etanol, det är både billigt och bra för miljön, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro