ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommunen om satsning på jobb: Dyr och olaglig

Tobias Andersson Åkerblom · 20 Maj 2014
Uppdaterad 20 Maj 2014

För ett drygt år sedan föreslog de rödgröna fast jobb eller utbildningen som krävs för att kunna bli fastanställd, senast efter 200 arbetspass – till alla stadens timvikarier. Nu svarar kommunen: det är olagligt – och att utbilda alla skulle kosta 122 miljoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Göteborgs kommun svarar nu på de rödgrönas satsning.
Göteborgs kommun svarar nu på de rödgrönas satsning.Foto: Christina Blom

Det var på 8 mars, internationella kvinnodagen, förra året som Metro skrev om satsningen, som skulle leda till bättre arbetsvillkor inom kvinnodominerade yrken. Sedan dess har frågan utretts av kommunen – och nu är tjänstemännens riktlinjer redo att klubbas av politikerna i kommunstyrelsen.

I dessa föreslås introduktion och återkommande personalmöten för att informera vikarien om möjligheten till vidareutbildning för fast jobb. Men löftet om fast anställning inom 200 arbetsdagar avråder de från – då det uppges strida mot både lag och kollektivavtal.

– Om det finns ett fast jobb som vi kan erbjuda någon så ska ju det gå till den som har företrädesrätten, står överst på listan och har mest tid hos arbetsgivaren. Går vi förbi det så kan vi teoretiskt sett bli stämda för brott mot lagen om anställningsskydd, säger Elisabeth Spång på kommunens HR-avdelning.

Men enligt kommunalrådet Mats Pilhem (V) så kommer kommunen att behöva fastanställa så många att det inte blir ett problem.

– Min uppfattning är att behovet är ganska stort för de flesta sådana här uppdrag att behöva anställa lite mer folk, speciellt om vi ska ner mot att bara använda fem procent timanställd personal, säger han.

Kommunen har även räknat på kostnaderna för att utbilda de timanställda som inte är kvalificerade för att fastanställas. Det handlar om totalt 2 900 personer – och en kostnad på 122 miljoner kronor. Samtidigt gissar kommunen på att endast var fjärde eller var tredje faktiskt vill och kan utbilda sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro