ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommunen satsar på annat fyrverkeri – som beskrivs vara mer djurvänligt

Fredrik Samuelson · 27 Nov 2018
Uppdaterad 27 Nov 2018
”De sista åren har det varit en del protester från hundägare”, säger Martin Andersson, näringslivsdirektör i Varbergs kommun.

”De sista åren har det varit en del protester från hundägare”, säger Martin Andersson, näringslivsdirektör i Varbergs kommun. Foto: Nora Lorek/TT/Hasse Holmberg/TT


Efter en het debatt ändrar Varbergs kommun sitt nyårsfirande med fyrverkerier. Nu blir det ett mer lågmält fyrverkeri som inte skjuts lika högt upp – och som ska vara mer djurvänligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har varit livliga diskussioner om det traditionsenliga nyårsfyrverkeriet vid Varbergs fästning. Kritiker har menat att det borde ersättas med en lasershow.

Nu har kommunen kommit med en kompromiss, som SVT Nyheter Halland var först med att berätta.

– De sista åren har det varit en del protester från hundägare och djurvänner som haft en hel del synpunkter på att djuren blir rädda av fyrverkerier, säger näringslivsdirektör Martin Andersson.

Fyrverkerierna skjuts inte lika högt upp

Nyårsfesten flyttas till Varbergs torg och fyrverkerierna kommer inte skjutas upp lika högt i luften eller ge ifrån sig lika skarpa ljudknallar som traditionella fyrverkerier gör. Smällandet ska dessutom synkroniseras med musik. Enligt kommunen blir det mer djurvänligt.

– Vi gör det här firandet inne i stan för att det ska vara mer tillgängligt och har så kallat lågfyrverkeri som inte smäller lika högt. Men det synkroniseras med musik så det blir också ett trevligt inslag. Så samtidigt som vi behåller ett nyårsfirande i Varberg med fyrverkerier blir det inte lika tunga knallar det här året, säger Martin Andersson.

Lasershow mycket dyrare

Han säger att kommunen övervägt lasershow men att det dels kostar mycket mer och att showen kan försvåras av dåligt väder.

– Problemet har också varit att man behöver vara ute i väldigt god tid för att uppbringa någon som kan genomföra en lasershow. Så det är inte självklart att bara byta till en lasershow utan det kräver både mer pengar och tur med vädret.

LÄS MER
Kommunen: Stoppa fyrverkerier i hela Sverige
klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro