ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommunen vill föra statistik på invånarnas hudfärg och religion

Johan Wikén · 2 Dec 2015
Uppdaterad 2 Dec 2015
Botkyrka kan bli först ut i landet med jämlikhetsdata.

Botkyrka kan bli först ut i landet med jämlikhetsdata. Foto: TT


Genom att samla in uppgifter om hudfärg och religion vill Botkyrka kommun ta reda på vilka grupper som utsätts för diskriminering. Men Moderaterna är starkt kritiska.

klar

Artikellänk är kopierad

Botkyrka kommun vill mäta diskriminering med så kallad jämlikhetsdata. Invånarna får då svara anonymt på enkätfrågor som skickas ut, bland annat om hudfärg och religion.

– Vi kommer inte att samla data om etniskt ursprung, utan i första hand hudfärg och muslimsk identitet, säger Helena Rojas, verksamhetschef för mänskliga rättigheter i Botkyrka kommun, till SVT.

LÄS MER: Ica-butik skrev lapp om våldsamma ”blattar” – utreds för diskriminering

Men det kommer inte vara så att de svarande fyller i vilken hudnyans de har, enligt verksamhetschefen.

– Nej, absolut inte. Det handlar om hur man definierar sig själv, vilket ursprung man har. Men vi är inte klara med vårt arbete ännu, vi prövar oss fram. Det handlar absolut inte om att intressera sig för människors hudnyanser, säger hon till SVT.

Det är det rödgröna styret i kommunen som har gett kommunförvaltningen i uppdrag att undersöka möjligheten att införa jämlikhetsdata i Botkyrka – som första kommun i Sverige. Men det är först 2017 det kan bli verklighet. I andra länder som USA, Brasilien och Finland används redan jämlikhetsdata.

Moderaterna i Botkyrka är negativt inställda till jämlikhetsdata och tycker att de har blivit överkörda i frågan. I en interpellation kallar de det för ett ”kommunalt register över olika ’rastyper’ och exempelvis trostillhörighet”.

– Jag tycker att det för tankarna bakåt i tiden på ett sätt som jag tycker är obehagligt. Det är intressant att de som vänder sig starkast mot det här är de som har erfarenhet av diskriminering: det är romska, judiska och samiska grupper. De tycker att det känns obehagligt, säger Jimmy Baker, moderat kommunalråd i Botkyrka kommun.

LÄS MER: BRF registrerar boendes nationalitetering

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro