ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kommunen: Stoppa fyrverkerier i hela Sverige

Fredrik Samuelson · 30 Okt 2018
Uppdaterad 30 Okt 2018
Arkivbild på fyrverkerier och kommunhuset i Södertälje.

Arkivbild på fyrverkerier och kommunhuset i Södertälje. Foto: Pixnio/Google Maps


I Södertälje råder totalförbud mot fyrverkerier på allmänna platser – förutom under några timmar på nyårsafton. Nu vill kommunen ha ett nationellt förbud.

klar

Artikellänk är kopierad

I Södertälje kommun är det redan förbjudet att använda fyrverkerier på allmänna platser. Undantag görs för nyårsafton, då fyrverkerier får användas mellan klockan 23 och 01.

Nu vill kommunen ha ett nationellt fyrverkeriförbud, skriver man i ett pressmeddelande.

– Fyrverkerier är ett stort samhällsproblem som skapar mycket stor otrygghet och för med sig en mängd negativa konsekvenser för både människor, djur och natur, säger Ewa Lofvar Gerdsdotter (MP), kommunalråd i Södertälje, i pressmeddelandet.

Försökt stävja problem med fyrverkerier

Under de senaste vintrarna har polis och räddningstjänst försökt få bukt med fyrverkerier som avfyrats mot bilar och hus i Södertäljes bostadsområden.

Ewa Lofvar Gerdsdotter säger att kommunen ska uppvakta alla kommuner i Sverige för att få till en skrivelse till regeringen om ett nationellt totalförbud.

”Krävs nationella beslut”

– Kommunen kan inte ensam komma tillrätta med problemet, det krävs nationella beslut. Södertälje kommun tar nu täten för att få till en förändring i denna viktiga fråga, säger hon i pressmeddelandet.

pil
Det här gäller i Södertälje

I Södertälje kommun är det förbjudet att använda fyrverkerier på allmänna platser. Allmänna platser i Södertälje kommun är centrumkärnan och de centrala delarna i samtliga bostadsområden. Fyrverkerier får aldrig används närmare än hundra meter från Södertälje sjukhus. Hänsyn bör också tas till andra vårdinrättningar.Större särskilt anordnade fyrverkerier är undantagna från förbudet men kräver alltid särskilt tillstånd från polisen.

Undantag från förbudet görs för nyårsafton, och fyrverkerier får då användas mellan 23.00 till 01.00 på nyårsdagen.

Källa: Källa: Södertälje kommun

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro